Hoppa till huvudinnehållet

Ingen förändring av mandaten

Publicerad:

Onsdagsräkningen av kommunvalet i Hjo bjöd inte på några överraskaningar. De 84 röster som valnämnden hade att räkna innebar inga förändringar i mandatfördelningen, utan alliansen behåller sin majoritet i fullmäktige.

Det blev en odramatisk sluträkning av valet i Hjo när valnämnden under ledning av ordförande Knut Indebetou (M), samlades i stadshuset för så kallad onsdagsräkning.

  • Valnämndens Tore Nolberger, Pelle Ekholm, Knut Indebetou och Ingvar Hermansson inleder onsdagsräkningen av de sista rösterna i Hjovalet 2018.
    Valnämndens Tore Nolberger, Pelle Ekholm, Knut Indebetou och Ingvar Hermansson inleder onsdagsräkningen av de sista rösterna i Hjovalet 2018. Foto: Lars-Ola Carlén
  • Pelle Ekholm lägger ned rösterna i respektive valurna.
    Pelle Ekholm lägger ned rösterna i respektive valurna.

– Det handlar om 84 förtidsröster som lämnats sent eller i en annan röstningslokal, samt röster från utlandet, informerar kanslichef Thomas Lindberg.

Vidare hade valnämnden att kontrollera de förtidsröster som av olika anledningar hade ogiltigförklarats i vallokalerna.

Därefter vidtog räkningen i tur och ordning för valet till riksdag, kommun och landsting.

Rösterna fördelade sig så att Moderaterna fick 15 röster, Centern 5, Liberalerna 2, Socialdemokraterna 17, Vänstern 5, Miljöpartiet 2, Sverigedemokraterna 14 och Feministiskt initiativ 1 röst. Kristdemokraterna fick ingen ytterligare röst.

Utfallet av onsdagsräkningen betyder att inget av partierna vare sig ökade eller minskade i antalet mandat sedan valnattsresultatet. Det betyder att den borgerliga alliansen behåller sin majoritetsställning med 18 mandat mot 15 för oppositionen.

Efter räkningen kördes rösterna till Trollhättan för den slutliga räkningen av länsstyrelsen. Redan idag fredag väntas ett slutligt resultat av riksdagsvalet presenteras och om några dagar för kommun- och landstingsvalet.

– Länsstyrelsen räknar också personrösterna för att få fram det slutliga resultatet av vilka 33 som blivit valda till kommunfullmäktige i Hjo, berättar Thomas Lindberg.

Resultatet av räkningen av personkryss dröjer dock några veckor.

Valdeltagandet ökade något jämfört med förra valet, med 0,3 procent, och det var 86,6 procent av de röstberättigade som deltog i Hjovalet 2018. Det var 2 347 Hjobor som förtidsröstade i den egna kommunen och 166 som röstade på ett annat ställe än Hjo.

– Våra ambulerande röstmottagare har hjälpt ett 30-tal att rösta på äldreboenden och ytterligare några i hemmet som inte haft möjlighet att ta sig till vallokalen eller kunnat rösta via bud, upplyser Thomas Lindberg.

Artikeltaggar

Hjo kommunNyheter

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.