Tillfälligt stopp för ny zonindelning

Politik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Den nya zonindelningen för kollektivtrafiken blir fördröjd sedan förslaget återremitterats i regionfullmäktige.
Foto: Eric Augustsson/ARKIV
Förslaget om ny zonindelning blev återremitterat i regionfullmäktige.
– I det stora hela spelar det ingen roll men det var en tråkig avslutning på mandatperioden, säger Lars Holmin (M), ordförande i Västtrafik.

Ledningen vill ändra zonindelningen för kollektivtrafiken. Dagens 70 zoner ska bli tre, vilket ska göra det betydligt enklare för resenärerna. Det ska även göra resandet billigare för de flesta. I förslaget omfattar zon A Göteborg, Mölndal, Partille och Öckerö, zon B omfattar övriga nio kommuner i Göteborgsregionen inklusive Kungsbacka, och zon C omfattar resterande 37 kommuner i Västra Götaland.

– Diskussionen om hur vi ska få ett övergripande system har förts sedan regionen bildades, säger Holmin.

S och V, som inte deltog i beslutet då frågan behandlades i regionstyrelsen, begärde återremiss i fullmäktige. För det krävs 49 röster. 59 röstade för återremiss och nu får frågan ta en extra vända via regionstyrelsen. Att 87 röstade för att avgöra frågan i tisdags spelade ingen roll.

– Vi vill se ett fullständigt förslag, det var inga likalydande underlag som gick ut till de olika delregionala kollektivtrafikråden. Samtidigt vill vi veta mer om ekonomin, någon ska ju betala och hur stor blir kostnaden för regionen. Den siffran har vi inte sett, säger Alex Bergström (S).

Holmin menar att det enbart handlar om hur det ska bli enklare för resenärerna:

– För de allra flesta blir det bättre. Subventionen som finns i Göteborg ska vi omhänderta och fasa bort.

Alex Bergström menar att det inte spelar någon större roll att frågan får tas en extra vända.

– Oavsett när beslutet tas så kommer det ta två år att införa det, säger han.

Holmin:

– Nej, det finns ju en majoritet för förslaget och i det stora hela spelar några veckors fördröjning ingen roll.

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.