Hoppa till huvudinnehållet

Lucia och kabarén påverkas när Elevens val tagits bort på skolschemat

Publicerad:
Luciakonceptet sedan 2005 är skrotat.
Luciakonceptet sedan 2005 är skrotat. Foto: Henrik Montgomery/TT

Slopandet av elevens val för högstadiet på Guldkroksskolan påverkar även firandet av lucia samt att niornas kabaré hänger i luften.

2005 tog den dåvarande rektorn Mikael Wendt och kulturchef Marie-Louise Fahlström beslut om en ändring i luciafirandet, vilket bland annat innebar att eleverna på högstadiet kunde välja ämnet ”lucia” på elevens val under höstterminen.

På denna tid kunde luciaensemblen planera och träna inför sina framträdanden i december.

Skrotat koncept

Det här läsåret har alternativet elevens val tagits bort på skolschemat och därmed skrotades luciakonceptet. När detta skolår inleddes fanns det däremot ingen färdig plan på hur luciafirandet skulle genomföras i fortsättningen.

Ansvariga rektorer för högstadiet och kulturskolan har i höst försökt att hitta alternativa lösningar.

Enligt uppgift ska nu luciaträningen ske på tisdag eftermiddagar, på tiden avsatt för studietid det vill säga läxhjälp, samt tre tillfällen under skolans läsvecka (5-9 november). Första sammankomsten för lucia är på tisdag den 23 oktober.

Ett annat årligt, traditionstyngt inslag är niornas kabaré som också ingått i elevens val. Kabarén har genom åren varit uppskattad av såväl elever som publik och upplevts som ett lustfyllt examensarbete vid skolavslutningen.

Hur det kommer att gå med niornas kabaré är i dagsläget oklart.
Hur det kommer att gå med niornas kabaré är i dagsläget oklart. Foto: Marita Sjöquist

Kabarén hänger löst

Fast just nu finns ingen lösning på hur vårens kabaré ska genomföras.

– Som ett led i att öka samarbetet mellan grundskolan och kulturskolan ser vi nu möjligheter att ytterligare förbättra och förnya våra förutsättningar i arbetet runt kabarén. Till exempel att låta samtliga tre årskurser delta, upplyser rektorerna Carina Sahlén och Pär Bergström som endast svarar på frågor via mejl.

Artikeltaggar

HjoNyheterSkola och utbildning

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.