Hoppa till huvudinnehållet

Kampsport med respekt

Publicerad:
Inga slag eller sparkar, men med låsningar och grepp ska man försöka få ned sin motståndare. I brasiliansk jiu jitsu krävs tålamod och kroppskontroll istället för aggressivitet.
Inga slag eller sparkar, men med låsningar och grepp ska man försöka få ned sin motståndare. I brasiliansk jiu jitsu krävs tålamod och kroppskontroll istället för aggressivitet. Foto: Lars-Ola Carlén

Det visade sig att intresset var oväntat stort när Bruno Costa och Andreas Linden valde att starta den Brasilianska Jiu Jitsuföreningen Hjo BJJ IF i höstas. Nu håller de i kurser tre dagar i veckan för alla åldrar.

– Snickare är mitt yrke, men Brasiliansk jiu jitsu är mitt liv, säger Bruno som 1996 började att träna kampsporten i sin hemstad Belo Horizonte i Brasilien.

Nu har han fjärde graden av brunt bälte och har lagt ner många timmar åt den ädla sporten med anor från början av 1900-talet. Både som tränare och som professionell utövare.

För tre år sedan flyttade han till Hjo och i somras träffade han Andreas Linden, också han utövare av Brasiliansk jiu jitsu. De valde då att starta föreningen Hjo BJJ IF på ren chansning.

Skottkärran är en övning som ökar kroppskontrollen.
Skottkärran är en övning som ökar kroppskontrollen. Foto: Lars-Ola Carlén

– Vi startade en förening för att se om folk var intresserade. Sett till Europa är Brasiliansk jiu jitsu stort, men ännu inte här i Sverige, säger Bruno.

Till en början var intresset måttligt, men ryktet om deras Brasilianska jiu jitsuskola spred sig och de senaste veckorna har totalt runt 30 barn och ett 10-tal vuxna deltagit i klasserna som hålls varje tisdag, onsdag och torsdag i Guldkrokshallen.

Deltagarna kommer inte bara från Hjo, utan även från bland annat Tidaholm, Skövde och Karlsborg.

– Det är en sport som passar alla. Vi håller kurser för barn från sex år och uppåt, samt för vuxna.

Bruno menar också att det är mer än bara en kampsport.

– Man lär sig respektera alla för den de är. Man växer som person och blir säker i sig själv, säger han.

En av grupperna som tränar i Guldkrokshallen under ledning av Bruno Costa och Andreas Linden.
En av grupperna som tränar i Guldkrokshallen under ledning av Bruno Costa och Andreas Linden. Foto: Lars-Ola Carlén

Så här beskriver Bruno Brasiliansk jiu jitsu:

”I stället för slag och sparkar som används i japansk jiu jitsu ska utövaren genom olika låsningar och grepp få ner sin motståndare. Det är tekniken som står i fokus och inte utövarens fysiska egenskaper. Kampen sker både stående och nere på mattan och man tränar i en dräkt som kallas kimono. Det är en väldigt rolig sport som man kan träna hela livet."

Artikeltaggar

HjoJujutsuKampsportSport

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.