Hoppa till huvudinnehållet

Premiär för historisk Hjofilm

Publicerad:
Lars-Ola Carlén
larsola.carlen@hjotidning.se
Känslorna var blandade när systern Sofie (Christel Körner) välkomnade brodern Frans August Brissander (Ingemar Carlehed) till Esbjörntorp i Fågelås där han ägnade mycket tid åt att skissa på sina uppfinningar. Bilden är från filminspelning i Grevbäcks hembygdsgård för ett år sedan.
Känslorna var blandade när systern Sofie (Christel Körner) välkomnade brodern Frans August Brissander (Ingemar Carlehed) till Esbjörntorp i Fågelås där han ägnade mycket tid åt att skissa på sina uppfinningar. Bilden är från filminspelning i Grevbäcks hembygdsgård för ett år sedan. Foto: Lars-Ola Carlén

Kortfilmen om sjökaptenen Frans August Brissander från Fågelås har premiär på Park nu på söndag. Då visas även resterande kortfilmer i samlingen Skaraborgshistorier.

Under 2017-2018 producerades 15 kortfilmer, en från varje kommun i Skaraborg av filmskaparna John Thornblad, bördig från Hjo, och tidaholmaren Johan Fågelström.

Varje kortfilm baseras på eller är inspirerad av en miljö, verklig händelse eller legend från orten.

Samlingen under namnet Skaraborgshistorier har Hjopremiär nu på söndag den 17 februari på Park. Då visas alla 15 kortfilmer, men filmen från Hjo och dess skapare kommer att stå i fokus denna kväll.

Hem till Fågelås

Filmen från Hjo heter Siren och skildrar när sjökapten Frans August Brissander, iklädd björnskinnspäls, återvänder till sin hembygd 1911 efter 30 år till havs och på äventyr i Kina och på kinesiska sjön.

Väl hemma i Fågelås kastar han ankar bland äppelträden i Esbjörnstorp på Hökensås. Där anlade han en kinesisk trädgård och byggde en ångbåt på land med kommandobrygga och kaptenshytt.

Han skapade ett kinesiskt monument och söker lugnet på Hökensåssluttningen för att fokusera på sina uppfinningar.

Filmteamet bakom kortfilmen om Brissander är bland andra Oscar Andersson, ljud, Carl Olsson och Erik Lundgren, foto, John Thornblad, projektledare, Elin Thornblad, regissör, och Johan Fågelström, projektledare.
Filmteamet bakom kortfilmen om Brissander är bland andra Oscar Andersson, ljud, Carl Olsson och Erik Lundgren, foto, John Thornblad, projektledare, Elin Thornblad, regissör, och Johan Fågelström, projektledare. Foto: Lars-Ola Carlén

Filmen är till stora delar inspelad i Grevbäck. Interiört i Grevbäcks hembygdsgård och exteriört i området vid Björsjön.

Sandra Bjärenberg har skrivit manus, Elin Thornblad står för regi och Erik Lundgren är fotograf.

Artikeltaggar

GrevbäckHjoNöje/Kultur

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.