Hoppa till huvudinnehållet

Bilentusiast med många järn i elden

Publicerad:
Stora och små fordon – Mathias Buchmann fixar de flesta och även andra prylar som kunderna behöver hjälp med.
Stora och små fordon – Mathias Buchmann fixar de flesta och även andra prylar som kunderna behöver hjälp med. Foto: Lars-Ola Carlén

NYFÖRETAGARE. Han har ett genuint bilintresse, men är också svetsare och en riktig allfixare. Hösten 2017 förverkligade Mathias Buchmann drömmen om att stå på egna ben och nyligen prisades han som Årets nyföretagare vid näringslivsgalan i Hjo.

Efter fyra år bestämde sig 31-åringen för att starta egen firma, Alltech Mek & Svets Allservice.

– Jag börjar brett så får vi se vart det bär av. Jag har en vision att få riktig fart på firman under året och kunna bilda ett aktiebolag, berättar Mathias Buchmann, när han visar runt i lokalen på industriområdet i Hjo.

BMW:n är det senaste tillskottet i Mathias Buckmanns racingsatning.
BMW:n är det senaste tillskottet i Mathias Buckmanns racingsatning. Foto: Lars-Ola Carlén

Lokalen på Filvägen liknar mångt och mycket en bilverkstad med lyft och verktygsskåp, men här är det mer än allehanda fordon som fixas.

– Det är inte bara en bilverkstad utan en allt-i-allo-verkstad, säger Mathias Buchmann.

– Jag svetsar, lagar och servar bilar, fixar adventsljustaken eller vad kunderna nu behöver hjälp med. Här till exempel är det en detalj till en båt som en kund vill ha fixad, berättar Mathias och visar idéskisser på datorn och delarna som ska byggas samman inför båtsäsongen.

Svets och mekanik

Mathias har en bakgrund som svetsare och underhållsmekaniker. Genom åren har han varit runt på olika företag och därmed byggt upp ett kontaktnät, som nu kommer väl till pass för hans firma.

Mathias är svetsare i grunden.
Mathias är svetsare i grunden. Foto: Lars-Ola Carlén

– Många vet vem jag är och tanken är att kunna hjälpa andra företag när de har toppar och hålla på med att serva och laga bilar på helgerna när folk är lediga.

Samtidigt är han väl medveten om att det blir långa dagar emellanåt och att det är svårt att klyva sig när jobben hopar sig.

– Därför är målet att kunna anställa någon likasinnad. Jag försöker alltid ställa upp för kunden och det skulle aldrig gå om jag inte hade så bra stöttning av familjen och släkten, säger Mathias.

Miljötänket finns alltid med och allt källsorteras.
Miljötänket finns alltid med och allt källsorteras. Foto: Lars-Ola Carlén

Något som han också tog upp i sitt tacktal på näringslivsgalan i början av året, då han prisades som årets nyföretagare tillsammans med Anette Andersson, som driver Hem & Fix i Hjo.

“Framtiden ser ljus ut och de är sanna entreprenörer och utmärkta föredömen för andra Nyföretagare”, konstaterade Nyföretagarcentrums Bengt Hildingsson och Krister Stenestam när de delade ut priset.

Racing mot cancer

Mathias är en kille med många järn i elden. Förutom sambo, två barn och hund ägnar han, föga överraskande, en hel del tid åt bilar vid sidan om arbetet.

Mathias Buchmann hoppas kunna starta ett eget racingteam och köra in pengar till Ung cancer.
Mathias Buchmann hoppas kunna starta ett eget racingteam och köra in pengar till Ung cancer. Foto: Lars-Ola Carlén

Han har en vision om att starta ett eget racingteam med ett behjärtansvärt mål, nämligen att samla in pengar till kampen mot cancer.

- Jag planerar att dra igång projekt Racing mot cancer och samla in pengar till Ung cancer. Men jag kan inte göra det själv utan söker både sponsorer och folk som kan hjälpa till, berättar Mathias Buchmann och sneglar bort mot den röda Nissan 200 SX som står parkerad i verkstaden.

– Jag har ytterligare en bil på gång, den här BMW:n, visar Mathias och det är ingen tvekan om att bilar har en speciell plats i hans liv.

Både i jobbet och på fritiden.

Bilar är en stor del av Mathias Buchmanns liv. Här bakom ratten i hans Nissan.
Bilar är en stor del av Mathias Buchmanns liv. Här bakom ratten i hans Nissan. Foto: Lars-Ola Carlén

Artikeltaggar

EkonomiHjoMotorNyheter

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.