Hoppa till huvudinnehållet

Låt taket glittra

Publicerad:
”I stället för att köpa en importerad nytillverkad krona av halvtaskig kvalitet kan du köpa något äldre och vackrare på en auktion och låta renovera”, tycker Catharina Neidenmark, delägare och butiksansvarig på Kaj & Novi Armatur.
”I stället för att köpa en importerad nytillverkad krona av halvtaskig kvalitet kan du köpa något äldre och vackrare på en auktion och låta renovera”, tycker Catharina Neidenmark, delägare och butiksansvarig på Kaj & Novi Armatur. Foto: Jessica Gow/TT

Ärvd eller inköpt på loppis spelar ingen roll – en pampig kristallkrona sätter stämningen i ett helt rum. Vårdar du den rätt håller den i flera generationer.

Du behöver inte ha en herrgård för att inreda med kristall. En klassisk ljuskrona kan finna sin plats både i en modern lägenhet och i en liten stuga. Låt den smälta in, eller skapa ett stilbrott. En gammal kristallkrona är ett äkta hantverk, en klassisk skönhet som aldrig blir omodern.

– Den är väldigt tidlös, och precis som med allt annat som är gammalt håller den sig fin om man tar hand om den. Det ligger helt rätt i tiden att bevara i stället för att köpa nytt och visa omsorg om sina saker, säger Catharina Neidenmark, som är delägare och butiksansvarig på Kaj & Novi Armatur AB, som renoverar kristallkronor.

Ritar av

Catharina står med papper och penna och betraktar en dammig pjäs – en kyrkkrona från Tveta kyrka i Södertälje som sett bättre dagar. Det är en korsbunden rokokokrona som troligen inte restaurerats sedan den tillverkades på 1700-talet. Catharina börjar med att rita av hela kronan.

– Det är för mitt minne, sedan plockar jag ned alla kristallprismorna och lämnar hela stommen till verkstan där de ska putsa mässingen. Det är mycket pyssel. Alla gamla trådar ska bytas ut, prismorna ska rengöras och de smala glasrören ska flaskborstas, säger hon.

Med rätt kunskap kan man återställa kronan till dess ursprungliga glans.

– Det är tacksamt att renovera kristallkronor. När man gör en helrenovering blir det en sådan otroligt stor skillnad. En krona kan komma in och se ut som den här, och när vi är klara med den kan den bli sådär fin, säger Catharina och pekar på en glänsande, gnistrande krona i barockstil som hänger i fönstret.

Chansa inte

Vill du vårda din kristallkrona själv kan du rengöra prismorna försiktigt. Allt annat bör du överlåta till någon med kunskap.

– Man ska absolut inte ge sig på mässingen! Möjligtvis kan man dammtorka försiktigt om man kommer åt. De flesta mässingsstommar är lackade, och börjar man putsa kanske man lyckas göra den lite blank fläckvis, där lacken blivit utsliten, och stommen kommer bara att bli ännu mer flammig, säger Catharina Neidenmark.

Hon berättar en skräckhistoria om en kyrkvaktmästare som gav sig på kyrkkronan från 1600-talet med Häxans putsmedel.

– Det var inte en bra idé. Häxan innehåller krita och är tänkt för att till exempel putsa koppar med. Kritan ger små repor i mässingen och lämnar vita avlagringar efter sig.

Catharinas kollegor på verkstan polerar mässingsstommen med vax och lumptrissa – ett slags verktyg med tjocka lager av tygbitar – efter att lacken avlägsnats. Det ger en slät, blank yta, som efter avfettning och lackning håller i 40–50 år.

Tänk efter

Innan man ens rör sin kristallkrona ska man kontrollera hur den är bunden, alltså hur prismorna är fästa vid stommen, tipsar Catharina.

– Om kronan är bunden för länge sedan, med stift, är risken stor att trasan fastnar i stiften, som går sönder, och prisman åker i golvet.

Om man ska behålla den bör man låta binda om den, tycker Catharina.

– Det finns alltid ruinromantiker som tycker man ska behålla allt i original, och visst är det fint med original, men om man behåller stiften kommer kristallerna till slut att rasa ned i knät på en!

Hitta rätt

Om man är sugen på att köpa en kristallkrona på en auktion, hur vet man att den är värd sitt pris?

– Det vet man inte! Priserna varierar väldigt – det beror bland annat på om det finns kunnigt folk i auktionssalongen, och om flera är intresserade av en speciell krona. Men har man tur kan man köpa en riktigt fin krona för en spottstyver.

Catharina Neidenmark rekommenderar den som inte har koll att handla av folk med dokumenterad kunskap – en antikhandlare snarare än en kuriosahandlare. Och kristallkronorna som finns på byggvaruhus och liknande ger hon inte mycket för.

– Du får betala duktigt för dem, men vill du sälja fem år senare får du inte igen pengarna. De är serietillverkade, ofta med en förgylld stomme gjord av alla möjliga metaller. Dessutom finns inga reservdelar och det är väldigt svårt att renovera den om den går sönder.

Anna Bratt /TT

Artikeltaggar

FamiljInredningKonsumentVärmlands län

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.