Rejält tryck på nyföretagandet

Publicerad:
Verksamhetsledare Krister Stenestam gläds åt fjolårets tillströmning av nyföretagare i Hjo. Foto: Lars-Ola Carlén

Nyföretagarcentrum i Hjo har haft ett fantastiskt 2018, sammanfattar rådgivare Krister Stenestam. Under förra året fick 47 personer rådgivning genom Nyföretagarcentrums försorg.

– Nyföretagarcentrum i Hjo är en självständig förening som bedriver rådgivning till personer i Hjo med omnejd, som vill starta eget, berättar Krister Stenestam som är verksamhetsledare och rådgivare.

Omkring 30 personer brukar årligen vända sig till Nyföretagarcentrum för att få hjälp med att starta eget och det har varit en liten ökning de senaste åren.

– Men under fjolåret var det betydligt fler som hörde av sig och ville ta del av våra tjänster, berättar Krister.

Rekordmånga

Färsk statistik visar att det var 47 personer som hörde av sig med 41 olika objekt under 2018.

– Det är bland det mesta vi har haft och är jätteroligt att det finns ett intresse för vår verksamhet.

Hjo går därmed emot trenden i Skaraborg och Sverige där det inte har varit samma tillströmning.

Vad beror det på att så många i Hjo vänder sig till Nyföretagarcentrum?

– Stan är liten och många känner till att vi finns på orten. Vi har även en lokalt förankrad styrelse med hög kompetens med erfarenheter från olika branscher och så är det kostnadsfritt att få hjälp. Sedan håller vi kontakten med de nystartade företagen i åtminstone tre år. Man vet helt enkelt om att vi finns till för företagen, tror Krister Stenestam är några bidragande orsaker.

Kommunen sponsrar

Att kommunen finns med som en part, inte minst ekonomiskt, är också en framgångsfaktor, enligt Stenestam.

– Och så ställer det privata näringslivet upp bra. Vår finansiering bygger ju på att vi får sponsorer och ett år som 2018 ställer extra krav på sponsormedel. Vårt avtal med kommunen gör att den ställer upp med lika stort belopp som övriga sponsorer. En tusenlapp blir två med kommunens bidrag upp till en viss gräns, förklarar Krister Stenestam.

Testa affärsidé

För den som går i tankar att starta eget är Nyföretagarcentrum att bra sätt att få "testat" sin idé.

– Vi går igenom och tar fram ett underlag så att den som funderar på att starta egen själv kommer till insikt om att gå vidare med sin affärsidé eller inte.

De flesta börjar med att starta en enskild firma och har kvar sin anställning.

– Funkar det bra och firman börjar växa så att man kan försörja sig, så brukar de sluta sin tidigare anställning. Då har ett nytt jobb skapats och det kan sedan leda till fler arbetstillfällen, säger Krister Stenestam.

I Hjo nystartas det oftast företag inom tillverkning, hantverk och butiker i viss mån.

– Konsulttjänster och tjänster inom välmående är andra exempel.

Genererar jobb

Ofta generar varje nystartat företag från en och upp till tre arbetstillfällen och de företag som är med och sponsrar Nyföretagarcentrums verksamhet ser dem inte som blivande konkurrenter.

– Precis som handel föder handel, föder företagande företagande och här i Hjo är vi vana vid att hjälpa varandra, säger Krister Stenestam.

Artikeltaggar

EkonomiHjoNäringslivNyföretagarcentrumNyheter

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare