Nattstängt i centrala Hjo

Publicerad:
Innan Stora torget byggdes om var det förbjudet att köra runt torgplattan nattetid. Nu återinförs förbudet mot nattlig trafik för att komma till rätta med buslivet, framförallt sommartid. Foto: Marita Sjöquist

Det blir stopp för biltrafik genom centrala Hjo på nätterna. Som ett led i att minska buslivet, främst sommartid, införs förbud mot motortrafik i ett område kring Stora torget, i hamnen och förbi hotellet och busstationen.

Från den 15 maj är det stopp för nattliga turer med motordrivna fordon genom centrala stan.

– Det är ett led i att komma till rätta med buslivet. Första delen var införandet av alkoholförbud i centrum. Nu införs förbud mot nattrafik i centrum mellan klockan 00 och 05, berättar samhällsbyggnadschef Svante Andrén.

Stopp för motorfordon

Från Sjögatan i söder till Lindgatan i norr blir det stopp för alla motordrivna fordon med undantag för moped klass II, som får köras i högst 25 km/h.

Buskörning är ett problem, framförallt sommartid i Hjo, och nu införs åtgärder för att minska störningen nattetid.
Buskörning är ett problem, framförallt sommartid i Hjo, och nu införs åtgärder för att minska störningen nattetid. Foto: Lars-Ola Carlén

Området är det samma som pekades ut av många i somras där det förekom störande nattrafik, nattliv, motorbuller och hög musik från bilarna långt in på småtimmarna. Boende i hamnområdet och runt Stora torget, samt gäster på hotellet hörde av sig till både kommunen och polisen med sina klagomål.

Ingen alkohol

En arbetsgrupp i kommunen har tittat på olika åtgärder för att dämpa buslivet och kom fram till två åtgärder som nu ska införas.

Kommunstyrelsen har redan beslutat om att införa ett utökat område i centrum där det är förbjudet att förtära alkoholhaltiga drycker över 3,5 procent, alltså starkare än folköl.

Nu har trafiknämnden beslutat om att införa förbud mot motortrafik i delar av Hjo centrum nattetid, från midnatt fram till klockan fem på morgonen.

– Vi har haft en dialog med bland annat krögarna och polisen. Vi gillar egentligen inte förbud, men kan detta hjälpa polisen att komma åt buskörarna så får vi prova detta, fortsätter Svante Andrén.

Förbudet mot nattrafik införs från den 15 maj och ska sedan gälla alla dagar om året.

– Även om problemen är störst sommartid vill vi inte krångla till det, utan förbudet gäller året runt.

Många förbudsskyltar

Förbudet gäller på Sjögatan, Trädgårdsgatan, Stora torget, Torggatan, Kyrkogatan, Hantverksgatan, Västergränd, Regeringsgatan, Tunnbindargränd, Hamngatan, Magasinsgatan, i hamnen, bakom Park, Bangatan, Viktoriagatan och delar av Floragata, Vasagatan, Sturegatan och Fredsgatan fram till Hertig Magnusgatan, samt Lindgatan fram till Björkvägen.

– Vi kommer att få sätta upp en hel del skyltar, konstaterar Svante Andrén.

De rödmarkerade gatorna i centrala Hjo kring Stora torget, i hamnområdet och på Bangatan utmed hotellet och bussterminalen, kommer att vara nattstängda för motortrafik från midnatt fram till klockan 05.00 på morgonen, alla dagar året runt, från den 15 maj.
De rödmarkerade gatorna i centrala Hjo kring Stora torget, i hamnområdet och på Bangatan utmed hotellet och bussterminalen, kommer att vara nattstängda för motortrafik från midnatt fram till klockan 05.00 på morgonen, alla dagar året runt, från den 15 maj. Foto: Hjo kommun

Helt förbjudet kommer det dock inte att bli att köra in i området. Undantag finns i trafikföreskriften för exempelvis utryckningsfordon, linjebussar, taxi, hemtjänst, tidningsutdelare och transporter av bland annat gäster till och från hotellet, restauranger och naturligtvis för boende i området.

Artikeltaggar

HjoNyheterStora torget

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare