Hoppa till huvudinnehållet

Inga gifter efter gammal kemtvätt

Publicerad:
Glenn Svensson
glenn.svensson@hjotidning.se
Här i kvarteret Långan 1, Hamngatan 14, låg förr en gammal kemtvätt. Nu har en miljöteknisk utredning visat att vare sig marken, grundvatten eller inomhusluften påverkar människors hälsa eller miljö negativt.
Foto: Glenn Svensson

I början av förra sommaren meddelade Miljösamverkan östra Skaraborg att Wennergrens Byggnads AB skulle utföra en miljöteknisk markundersökning av kvarteret Långan 1, Hamngatan 14, söder om Hjoån.

Anledningen var att den gamla kemtvätten, Hjo Kemiska Tvätt o Press, haft verksamhet på området långt tillbaka i tiden. Undersökningen är nu genomförd och Mös sänker riskklassificeringen rejält.

"Ni har låtit utföra en miljöteknisk undersökning av rubricerad fastighet. Orsaken till detta är att den varit klassad i riskklass 2 pga att det har funnits en kemtvätt på fastigheten", skriver Mös i sitt svar där de även meddelar att Långan 1 flyttas ned till riskklass 4.

"Risken för att det kan finnas föroreningar inom fastigheten som kan påverka människors hälsa eller miljön bedöms som liten", motiverar Mös sitt beslut.

Provtagningar har skett av grundvatten och inomhusluft. I grundvattnet har inga klorerade alifater påvisats lösta i vattnet. Inomhusluft har provtagits i samtliga lägenheter i markplan och analysresultaten påvisar inte någon tydlig påverkan från kemtvättsverksamheten.

– Det känns bra att undersökningen är utförd och att resultaten av den gav ett bra resultat. Nu behöver vare sig vi eller någon annan vara orolig för att kemtvätten lämnat miljögifter efter sig, kommenterar Erik Eriksson, vd på Wennergrens.

– Undersökningarna som utförts är grundliga och det känns skönt och att fastigheten nu nedklassats till riskklass 4. Det innebär att risken för att det kan finnas föroreningar som kan påverka människors hälsa eller miljö bedöms som liten.

Erik Eriksson och Wennergrens har aldrig motsatt sig vare sig den nyss genomförda miljötekniska undersökningen eller den tidigare ansvarsutredningen som Mös genomfört. I stället har man under hela tiden fört en dialog med myndigheten.

– Vi har tagit vårt ansvar fullt ut. Det enda jag har haft synpunkter på mot Mös, är att vi borde fått vetskap om undersökningarna på Långan 1 samtidigt som vi utförde en exakt likadan undersökning på grannfastigheten, Anden 2.

– Varje undersökning kostar mellan 70 000-80 000 kronor och den summan hade vi kunnat halvera. Detta har jag framfört till Mös och de har instämt i kritiken, avslutar Wennergens vd.

Artikeltaggar

Nyheter

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.