250 000 kronor till cancerforskning

Vård & omsorg
PUBLICERAD:
Johan Haux har beviljats pengar till cancerforskning av Lions cancerfond Väst
Foto: Peter Johansson
Överläkare Johan Haux på Skaraborgs sjukhus har fått stöd till sin cancerforskning. Forskningen rör behandling av cancer i bukspottkörteln.

Överläkaren på onkologimottagningen vid Skaraborgs Sjukhus, Johan Haux, har beviljats 250 000 kronor i forskningsanslag. Pengar som ska gå till hans forskning gällande behandling av bukspottkörtelcancer.

“Ett lyft”

-Det känns jätteroligt och ger ett riktigt lyft för det här forskningsområdet. Förhoppningen är att en studie ska kunna påbörjas efter sommaren, säger Johan Haux i ett pressmeddelande.

Det är Lions cancerfond Väst som delar ut pengarna. En insamlingsstiftelse som årligen delar ut medel till cancerforskare i Västsverige.

Undersöka kombination

Haux forskning handlar om att undersöka om digitoxin i kombination med kemoterapi kan användas för att behandla cancer i bukspottkörteln. Digitoxin är en hjärtglykosid som finns naturligt i fingerborgsblomman.

Johan Haux disputerade 2002 och under hans specialistutbildning i Trondheim i Norge var hans forskarteam först i världen att påvisa att hjärtglykosider kan ta död på cancerceller genom programmerad celldöd, så kallad apoptos.

Intresset väcktes

Det var under medicinstudierna, i slutet av 1980-talet, som Johan Haux intresse för cancerforskning började efter att han hade läst om kirurgen William Coley. Coley upptäckte på 1880-talet att en bakterieinfektion hos en cancerpatient kunde få tumören att gå tillbaka. Han misstänkte att det var patientens immunförsvar som angrep tumören och började injicera avdödade bakterier i andra cancerpatienter. Hans metod var den första onkologiska cancerbehandlingen i USA som senare ersattes av strålbehandling.

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.