Hoppa till huvudinnehållet

Så många skadas allvarligt vid gräsklippning

Publicerad:
Åtta procent svenska husägare uppger att de klipper gräset i träskor.
Åtta procent svenska husägare uppger att de klipper gräset i träskor. Foto: Janerik Henriksson/TT

Gräsklippning är ett säkert sommartecken, men hur många är det som tänker på vad de har på sig på fötterna under klippningsarbetet?

En femtedel av de svenska husägarna klipper gräset i “Foppatofflor” eller träskor. Det visar en undersökning från försäkringsbolaget If. Två procent i undersökningen uppger att de klipper gräsmattan barfota.

Statistik från Socialstyrelsen visar att 500-600 personer varje år skadas av en motordriven gräsklippare så pass allvarligt att de behöver uppsöka läkarvård. De vanligaste skadorna är sårskador samt frakturer på fingrar, fötter och tår. Enligt statistiken är de flesta som skadar sig i samband med gräsklippningen män.

Jenny Grimstig, personskadechef på If, menar att många skador relaterade till gräsklippning hade kunnat undvikas eller fått en bättre utgång om personen hade använt rätt typ av skor.

– Tänk till ett varv extra i sommarvärmen och ta inte på dig tofflorna när du ska hantera en gräsklippare, säger Jenny Grimstig i ett pressmeddelande.

Det vanligaste enligt If:s undersökning är att klippa gräset i gymnastikskor, följt av gummistövlar. 13 procent uppger att de klipper gräset i skor med stålhätta.

Vad har du oftast på fötterna när du klipper gräset?
Gymnastikskor41%
Gummistövlar19%
Skor med stålhätta13%
Träskor8%
Foppatofflor11%
Jag är barfota2%
Annat7%
Källa: If Skadeförsäkring

Fotnot: Undersökningen är genomförd av YouGov på uppdrag av If under perioden 21-31 mars 2019 och utgår från 3 510 intervjuer med män och kvinnor i Sverige över 18 år. I resultatet ingår inte personer som uppger att de inte klipper gräset.

Artikeltaggar

GräsklippningHus och hemIf SkadeförsäkringSocialstyrelsenSommarSverigeTrädgård

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.