Hoppa till huvudinnehållet

Dartklubb tar sikte på "Hjo Open"

Publicerad:
Michael Stävenborg och Björn Andersson i Hjo dartklubb ser fram emot helgens tävling "Hjo Open".
Michael Stävenborg och Björn Andersson i Hjo dartklubb ser fram emot helgens tävling "Hjo Open". Foto: Marita Sjöquist

Hjo dartklubb börjar ta form och till helgen arrangeras en tävling med 60 deltagare på hemmaplan.

– Vi har fått en väldigt bra respons och många anmälda spelare kommer utifrån, säger förväntansfullt klubbens Björn Andersson och Michael Stävenborg.

Dart handlar om att kasta pilar på en tavla för att uppnå poäng. Det är ett precisionsspel som utförs mestadels i föreningslokaler eller på pubar. I Sverige har dartspelet framför allt starka nästen i storstäderna och dartlandet nummer ett är England.

– Där är det hur stort som helst. När det är stortävlingar i England fyller man stora arenor och där är dart den tredje största tv-sporten, berättar Björn Andersson och Michael Stävenborg.

Mitt i prick.
Mitt i prick. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Lokal i bowlinghallen

Hjo dartklubb hänger ihop med Gunger dart society Skövde och tanken är att tillsammans spela division 1 till hösten. Hjoklubben huserar sedan i våras i en lokal vid Hjo bowlinghall.

– Tidigare höll vi till på Känsla i hamnbacken, men där fick vi endast plats med två till tre darttavlor. Nu har vi plats för tio tavlor vilket gör att vi kan anordna den här tävlingen.

Tävlingen startar i dag, fredag, med dubbel med tolv lag anmälda. Sedan väntar herr- och damsingeltävling på lördag.

– Vi är faktiskt överraskade över den respons vi fått. Väldigt roligt! De 60 tävlande kommer från olika delar av landet och det är 46 herrspelare och 14 damspelare.

Det kommer att vara full fart i tävlingslokalen under de två dagarna och allmänheten är välkommen att på plats följa de spännande duellerna.

– Jag tror till och med att vi har någon landslagsspelare i startfältet, säger Hjobon Björn som påminner om att Hjo hade ett starkt dartlag på 80-talet.

– Laget hette då Strand och gick spikrakt upp i seriesystemet till elitserien, men sedan slutade flera spelare och laget dog ut.

Pendlar från Mariestad

Michael Stävenborg är Mariestadsbo och pendlar mer än gärna till Hjo när det nalkas träning.

– Vi har ingen klubb i Mariestad och det här är ju så himla kul. Träning är roligt och att tävla är viktigt, tycker Michael som genast förklarar tjusningen med sporten med bland annat räknesystemet och det taktiska tänkandet.

Det kan verka enkelt att kasta en pil mot en tavla på avståndet 237 cm, men verkligheten kan vara en annan.

– Nerverna! Det gäller att kunna hålla huvudet kallt i de avgörande lägena, konstaterar de två inbitna dartspelarna som framhåller den sociala gemenskapen och att det är en billig sysselsättning.

Artikeltaggar

DartHjoHjo dartklubbSport

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.