Hoppa till huvudinnehållet

Smedbergs sista år på juniornivå

Publicerad:
Emil Smedberg och Örebro HK är inne i förberedelserna inför kommande säsong.
Emil Smedberg och Örebro HK är inne i förberedelserna inför kommande säsong.

En säsong till som junior. Sedan tar Emil Smedberg steget till att bli seniorspelare.

– Jag satsar på att spela för en så bra seniorklubb som möjligt, säger 19-åringen från Hjo.

För ungefär ett år sedan lämnade Hjosonen Emil Smedberg den allsvenska klubben BIK Karlskoga för Örebro HK, som är hemmahörande i SHL. I Närkelaget går den tidigare Skövde IK-spelarens hockeykarriär vidare även i år. 19-åringen kommer, precis som förra säsongen, att representera ÖHK:s J20-lag.

Den huvudsakliga anledningen till han bytte klubb inför fjolårssäsongen var på grund av möjligheten att spela i ett bättre lag och en bättre serie. Örebros J20-lag är hemmahörande i den bästa svenska juniorserien, SuperElit, till skillnad från BIK Karlskoga som spelar i JuniorElit.

Den här säsongen, 2019/2020, blir Hjosonen Emil Smedbergs sista på juniornivå.
Den här säsongen, 2019/2020, blir Hjosonen Emil Smedbergs sista på juniornivå.

Debutåret i Örebro

Under sitt debutår i Örebro noterades Emil Smedberg för 20 poäng på 45 matcher. Det var en säsong där han inte tyckte att hans eget spel stämde till punkt och pricka.

– Jag är inte jättenöjd med förra säsongen. Jag kom inte riktigt upp i den nivån jag ville uppnå och det var en del parametrar som inte riktigt fungerade, säger Smedberg.

Han fortsätter:

– Jag vet inte riktigt vad det berodde på. Men Örebro hade ett annat spelsystem än vad jag var van vid. Det blev inte riktigt som jag tänkt mig och jag fick inte den utvecklingen som jag hoppats på. Men nu är det en det ny säsong och jag ska försöka göra det bättre.

Blir snart senior

Den kommande säsongen blir viktig för Smedberg. Han fyller 20 under spelåret, vilket innebär att talangen kommer att bli seniorspelare.

– Jag ska försöka göra en så bra säsong som möjligt. Då får jag förhoppningsvis chansen och möjligheten att spela för ett bra seniorlag.

Fullt fokus

Smedberg kommer nu att rikta fullt fokus på hockeyn, om än mer än tidigare. Efter avslutade studier tidigare i somras har han för tillfället ingen annan syssla utöver hockeyn.

Den offensive spelaren från Hjo hoppas och tror att Örebro, som slutade åtta i J20 SuperElit i fjol, kan ta ytterligare kliv och bli bättre. En del har hänt sedan förra året och bland annat har Henrik Löwdahl, mångårig spelare och lagkapten i ÖHK, blivit utsedd till ny huvudtränare för J20-laget.

– Det känns bra. Vi har fått ny tränare och lite nya spelare, bland annat två från Karlskoga där jag spelade tidigare. Jag trivs bra och det känns som kommer få ihop en bra grupp i år.

Artikeltaggar

HjoIshockeySport

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.