Hoppa till huvudinnehållet

Tänd ett ljus för Arne Weise

Publicerad:
Arne Weise (här fotograferad 1997) var SVT:s julvärd 1972–2002. Arkivbild.
Arne Weise (här fotograferad 1997) var SVT:s julvärd 1972–2002. Arkivbild. Foto: Ola Torkelsson/TT

I 30 år var han hela Sveriges julaftonssällskap i rutan. Nu är det dags att tända ett ljus för Arne Weise.

Den folkkäre tv-profilen har gått bort, han blev 89 år.

Det var 1972 som Arne Weise för första gången dök upp i Sveriges Television som svenska folkets egen Benjamin Syrsa – men han hade arbetat med radio sedan 1952 och med tv sedan början av 60-talet.

Även om hans julvärdskap kom att bli en uppskattad tradition var det inte med någon större glädje han tog plats i rutan under självaste dopparedagen för första gången. Han har beskrivit det som att han mer eller mindre tvingats, efter ivrigt anförda protester om sin egen familjs grusade julefrid.

– Det var med väldigt tunga steg jag gick dit – och sedan har det blivit så enormt positiva reaktioner, berättade han för TT inför sin allra sista jul i SVT-rutan, 2002.

  • Arne Weise får stående ovationer då TV-branschen håller sin årliga prisgala Kristallen på Cirkus.
    Arne Weise får stående ovationer då TV-branschen håller sin årliga prisgala Kristallen på Cirkus. Foto: Sören Andersson/TT
  • 2016: Arne Weise under minglet efter inspelningen av SVT:s jubileumsprogram i TV-huset i Stockholm.
    2016: Arne Weise under minglet efter inspelningen av SVT:s jubileumsprogram i TV-huset i Stockholm. Foto: Christine Olsson/TT
  • 2015:  Arne Weise sjunger med Lili och Susie Päivärinta då han firar sin 85-årsdag på Wärdshuset Ulla Winbladh i Stockholm.
    2015: Arne Weise sjunger med Lili och Susie Päivärinta då han firar sin 85-årsdag på Wärdshuset Ulla Winbladh i Stockholm. Foto: NORA LOREK / TT

Berömdes av Bergman

Ett av hans starkaste minnen från tiden som julvärd var när han fick demonregissören Ingmar Bergman att delta. Efter att inslaget bandats formulerade Bergman sitt gillande för Weise.

– Han sade: För det första har du inga papper att prassla med, och för det andra ser du mig i ögonen, har Weise tidigare berättat.

Anledningen till att han slutade med sitt hedersuppdrag, som sedan dess har tagits över av bland andra Ernst Kirchsteiger, Sarah Dawn Finer och Gina Dirawi, var enligt Weise själv bland annat det faktum att det var ett jubileumsår.

– Och dessutom vill jag sluta medan det ännu är roligt och innan någon säger åt mig att sluta, sade han då.

"Hoppade av lycka"

Men 2015 önskade han god jul via sajten News55 och julen 2017 tände han ett juleljus i TV3 – vilket han också valde att titta på hemifrån julaftonssoffan, i stället för SVT:s sändning.

– Jag satt hemma och njöt av mig själv, sade han till Expressen och berättade att de på TV3 blev glada över hans julkupp.

– Du kan tro, de hoppade ju jämfota av lycka. Det var Robert Aschberg som stod bakom allting, och det var en jäkla fin prestation han gjorde Robert. Så det får man vara tacksam för i dessa tider.

Matilda Kvarnström Lantz/TT

Artikeltaggar

Arne WeiseDödsfallNöje/KulturNyheter

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.