Hoppa till huvudinnehållet

Kostsamma åtgärder krävs för deponi

Publicerad:
Glenn Svensson
glenn.svensson@hjotidning.se
Nu är alla nödvändiga undersökningar och provtagningar utförda vid den gamla soptippen vid Sanna. Det kommer att krävas stora och kostsamma insatser för att åtgärda den bristfälliga skyddstäckningen.
Foto: Glenn Svensson

De omfattande provtagningarna vid Sannadeponin, den gamla soptippen i norr, är nu avslutade efter nästan två års arbete. Hjo kommun har anlitat geoteknikföretaget Mitta för arbetet och nu väntar man en slutrapport inom kort.

– Inom en snar framtid, säg en månad, räknar jag med att få en sammanställd rapport från Mitta där även förslag om vilka åtgärder som bör vidtas ska finnas med, berättar Lars Glad (M), tekniska utskottets ordförande.

Hösten 2017 fick Hjo kommun ett föreläggande om att utreda Sannadeponin av Miljösamverkan Östra Skaraborg (Mös). Det blev startskottet till att upprätta en provtagningsplan som redovisar det mesta kring den förra soptippen. Man har kartlagt en mängd saker som deponins utbredning, innehåll, grundvattenpåverkan och läckage med mera.

– Nu vet vi att det finns bland annat miljögifter och att deponin läcker och läckaget måste vi troligen göra något åt, konstaterar Glad. Dessutom vet vi att den måste sluttäckas ordentligt och detta hoppas vi att vi får tillstånd att göra inom kort.

– De muddringsmassor vi fick från hamnen har fått klartecken för att kunna användas till eventuell sluttäckning och det passar ju väldigt bra eftersom vi deponerat muddringsmassorna på åkrarna just bredvid det aktuella området vid Sanna.

Lars Glad påpekar att åtgärderna med Sannadeponin kommer att ta långt tid, kanske uppåt tio år, och kosta mycket pengar. Efter utförda undersökningar och provtagningar har man konstaterat att den tidigare sluttäckning, som pågick från 1976 fram till ett par år in på 1980-talet, är mycket bristfällig på stora delar.

Vissa områden täcks endast av ett vegetationslager, medan man på andra ställen konstaterat att omkring en meter schaktmassa påförts ovanpå avfallet. Provtagningar på nuvarande täckmassor har påvisat föroreningar och de bedöms inte kunna fungera som skyddstäckning. Därför bedöms Sannatippen i dag sakna skydd.

Undersökningarna har också visat tämligen exakt hur stor och utbredd den gamla soptippen var. I dag säger man att avfallet bedöms täcka omkring 4,5 ha.

– Det blir intressant att se vilka åtgärder som myndigheten (Mös) anser ska vidtas. Jag tror och hoppas på att en sluttäckning ingår, men vi kommer troligen också att få förstärka de diken som har grävts runt om på vissa ställen, menar Lars Glad.

Han är väl medveten om att skyddsåtgärderna vid Sanna kommer att kosta mycket pengar och ta långt tid, men att man måste agera nu.

– Det är vår generation som skitat ner miljön och därmed är det också vår skyldighet att reparera så mycket som går. Vi ska absolut inte skjuta över detta till kommande generationer och enligt min uppfattning skulle arbetet ha kommit i gång för länge sedan.

– Men, nu är det som det är och vi politiker får ta in de ekonomiska bitarna direkt i processen med budgetberedningen. Det blir dyrt, men allt behöver inte göras på en gång, utan vi får hitta en lämplig takt där ekonomin och miljöskyddet går hand i hand, menar tekniska nämndens ordförande.

Soptippen vid Sanna i kommunal regi, påbörjades troligen under 1930-talet. Där deponerades kommunalt hushålls-, industri-, bygg- och latrinavfall. Soptippen var i bruk ända fram till 1976 och hade då fått sin nuvarande utbredning. Tio år senare var all verksamhet på deponin avslutad.

Då började området användas som friluftsområde och motionsslinga anlades. På sommaren användes grönytan på toppen för gästande cirkusar och som camping.

Lars Glad (M), ordförande i tekniska utskottet, anser att kommunen måste ta ansvar för miljön vid Sanna, även om det kommer att kosta mycket pengar och ta lång tid.
Foto: Lars-Ola Carlén

Artikeltaggar

HjoLars GladNyheterSanna

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.