Hoppa till huvudinnehållet

Bengtssons bragd i Doha – svenskt rekord efter kaos

Publicerad:
Angelica Bengtsson efter sitt svenska rekord i VM i Doha.
Angelica Bengtsson efter sitt svenska rekord i VM i Doha. Foto: Jessica Gow/TT

Sällan har en sjätteplats varit mer uppskattat inom svensk friidrott.

Angelica Bengtsson stod för en bragdartad insats i tidernas stavhoppsfinal och satte – trots kaotiska omständigheter – svenskt rekord på VM i Doha.

– Det var något av det sjukaste jag sett i hela mitt liv, sade Armand Duplantis till SVT efter svenskans 4,80-hopp.

Angelica Bengtsson stod för en bragdartad prestation i stavhoppsfinalen på VM i Doha.

Ett försök hade hon kvar på 4,80 meter – svensk rekordhöjd – men då knäcktes staven för 26-åringen som dessförinnan hade bytt till ett styvare exemplar.

Angelica Bengtssons stav gick av under hoppet.
Angelica Bengtssons stav gick av under hoppet. Foto: David J. Phillip

Trots den otäcka incidenten skakade Bengtsson av sig chocken snabbt och gjorde sig redo för att göra om försöket – men då kom nästa bekymmer. Hon kunde nämligen inte hitta sin mjuka stav, som hon var tvungen att byta tillbaka till.

I stället tvingades hon hoppa med en lånad stav – och lyckades, trots den stressiga och bökiga situationen, med bedriften att slå till med sitt livs hopp.

Angelica Bengtsson klarade 4,80 med lånad stav.
Angelica Bengtsson klarade 4,80 med lånad stav. Foto: Jessica Gow/TT

Hyllas av "Mondo"

Bengtsson flög över ribban, sträckte armarna i luften och fick hela Khalifastadion att jubla – inklusive sina svenska landslagskamrater på läktaren.

– Det var något av det mest otroliga jag sett i hela mitt liv, sade Armand Duplantis, svenskt guldhopp i stavhopp på herrsidan, till SVT direkt efter att ha bevittnat 4,80-hoppet.

– Du måste vara så mentalt tuff för att klara av det där. Du kan inte lära ut sådant.

"Fantastiskt"

Bengtsson förbättrar därmed sitt tidigare rekord (4,76) med fyra centimeter. Den efterföljande höjden, 4,85, blev däremot för svår och hon slutade sexa i VM-finalen.

– Det är okej även om vi siktade på medalj, säger hennes tränare Peter Widén till SVT.

– Men det är fantastiskt att hon kan återhämta sig efter att ha brutit staven och gå ut och klara svenskt rekord. Det var en fantastisk avslutning på den här säsongen.

Konkurrensen var mördande i stavhoppsfinalen som blev den bästa i VM-historien. Till sist var det ryskan Ansjelika Sidorova som vann guldet på 4,95 – det tredje högsta hoppet genom tiderna på damsidan.

Silvret gick till amerikanskan Sandi Morris, som klarade 4,90, och grekiskan Katerina Stefanidi tog bronset efter att ha hoppat 4,85.

Artikeltaggar

Angelica BengtssonFriidrottFriidrotts-VM

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.