Hoppa till huvudinnehållet

Tv-profilen Bengt Feldreich är död – var SVT:s första julvärd

Publicerad:
Bengt Feldreich läste in påannonserna till 'Kalle Anka och hans vänner önskar god jul' även efter att han gått i pension. Arkivbild.
Bengt Feldreich läste in påannonserna till "Kalle Anka och hans vänner önskar god jul" även efter att han gått i pension. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Journalisten och programledaren Bengt Feldreich har avlidit, uppger familjen för TT. Han var SVT:s första julvärd och även berättarröst i "Kalle Anka och hans vänner önskar god jul".

Bengt Feldreich var utbildad folkskollärare och inledde sin karriär med att undervisa på dagarna och att göra utlandsprogram för Radiotjänst, numera Sveriges Radio, om kvällarna. 1955 fick han jobb på tv – som då var helt nytt – och blev kvar där i 30 år. Bland annat ledde han program som "Kvitt eller dubbelt – Tiotusenkronorsfrågan" och "Snillen spekulerar".

– Jag vill bli ihågkommen som reportern som alltid stod på tittarens och lyssnarens sida. Professorer var vana att vara oemotsagda, men jag var sträng mot dem tills de förstod att de måste tala begripligt. Det var glädjefyllt att översätta kunskaper, sade Bengt Feldreich i en intervju med TT vid 90-årsdagen.

Han var tv:s första julvärd 1959 och fortsatte med det tills han lämnade över till vännen Arne Weise 1972.

Arne Weise är död

Bengt Feldreich var berättarröst för det klassiska julprogrammet "Kalle Anka och hans vänner önskar god jul", där han även gjorde Benjamin Syrsas röst och sjöng "Ser du stjärnan i det blå". Själv tyckte han att uppmärksamheten kring Disneyprogrammet blev för stort, ändå fortsatte han att läsa in påannonser för nysläppta Disneyfilmer efter pensionen.

Han blev hedersdoktor vid Linköpings universitet 1975 och fick 1984 Kungliga Tekniska Högskolans stora pris. Bengt Feldreich avled i sviterna av lunginflammation och blev 94 år gammal.

Ann Edliden/TT

Artikeltaggar

DödsfallNöje/KulturSveriges Radio

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.