Diskussion om hallen, kiosken och bidragen

Publicerad:
På Idrottsrådets möte redovisades bygget av den nya idrottshallen på Lundby som blir en mindre variant på 18 x 24 meter. Skolan har fått lämna önskemål om utrustning, vilket även gäller föreningslivet. Foto: Anders Wiklund/TT

På det senaste mötet med Idrottsrådet diskuterades den nya idrottshallen, uthyrning av kiosken i Guldkrokshallen och ny utredning om föreningsbidragen.

– Vi ska göra en översyn av bidragssystemet som sedan blir ett beslut för politiken, säger Christer Svensson chef för kultur, turism och fritid.

I våras var det turbulent på Idrottsrådets möte när den nya idrottshallen på Lundby var uppe till diskussion. Föreningslivet önskade en fullstor hall med spelmåtten 18 x 40 meter för att kunna utöva exempelvis handboll, innebandy och futsal. Utredningen däremot förordade en liten hall, vilket blev det politiska beslutet.

På Idrottsrådet höstmöte följdes hallfrågan upp med en nulägesrapport och visning av ritningar. Under diskussionen dök flera frågor upp som bland annat om det går att bygga ut till fullstor idrottshall i framtiden. Ordförande i Idrottsrådet Britt-Marie Sjöberg (C) svarade att politiken gett förvaltningen i uppdrag att under 2020 undersöka hur Guldkroksområdet ska kunna utvecklas.

Nya hallen på Lundby

Idrottshallen på Lundby blir 18 x 24 meter med takhöjden sju meter, vilket gör det möjligt för att ha bland annat tre spelplaner för badminton.

Skolan har fått redovisa sina önskemål som bestått av sex ribbstolar, fyra bommar, fyra tjockmattor samt fyra rep och fyra ringar. Till detta tillkommer basketkorgar och handbollsmål samt linjer för minihandboll, inomhusfotboll, basket, badminton och volleyboll.

Mellanvägg önskas

Ett annat förslag som framförts har även varit en mellanvägg för att kunna dela av hallen.

– Vi informerade om skolans önskemål samtidigt som vi ville ta del av föreningslivets behov, upplyser säger Christer Svensson.

Hallkiosken kan hyras

En annan fråga som togs upp var kiosken i Guldkrokshallen, som i många år har ansvarats av HK Guldkroken. Avtalet mellan handbollsklubben och Hjo kommun har sagts upp i samförstånd och nya regler gäller.

– Dels hade handbollsklubben svårt att bemanna kiosken och dels har det funnits önskemål från andra föreningar att kunna ha försäljning vid sina arrangemang.

Kiosken bokas, liksom övriga lokalbokningar, i kommunen med en hyra på 75 kronor/dag vardagar och under helger 75 kronor halvdag och 150 kronor heldag.

Fritid underbemannat

Tidigare har beslut tagits om en förstudie om hur Högalidens fritidsområde skulle kunna utvecklas, men som har fått skjutas på framtiden på grund av personalfrågan inom Fritid. Redan 2018 äskade Fritid om pengar till ytterligare en halvtidstjänst som politiken sade ja till, men som av olika anledningar inte blivit tillsatt förrän nu.

– Fritid har varit underbemannad, men är nu fulltalig igen när vår nya fritidsutvecklare Mattias Persson påbörjat sin tjänst.

I och med detta återgår tf fritidsansvarig Hélene Wallenius till tjänsten som fritidssamordnare.

Utredningen om Högaliden ska dra i gång 2020 och där Hjobygdens OK, Hjo Velocipedklubb och Friluftsfrämjandet framfört önskemål om att få vara delaktiga.

Se över bidragen

Om allt går enligt planen ska även en översyn göras gällande föreningsbidragen under 2020.

– Vi behöver se över bidragen om de är anpassade till dagens förhållande. När detta är gjort ska politiken ta ställning och beslut i frågan.

Höstmöte och eldsjäl

SISU Idrottsutbildarna och Hjo kommun kommer varje höst att bjuda in föreningslivet till en föreläsningskväll.

I höst, närmare bestämt 19 november, är den före detta landslagsspelaren Anders Svensson inbjuden gäst. Han ska bland annat prata om sin karriär, men även om vikten av att ha roligt när man idrottar, inkludering och om sunt ledarskap.

I samband med dessa höstträffar fanns ett förslag om att varje förening skulle nominera "Årets eldsjäl" som vid detta tillfälle skulle hyllas, men inget som Hjoföreningarna nappade på.

– Många ansåg att de redan haft prisutdelningar i sina föreningar och då redan hyllat olika personer. Dessutom skulle det kräva merarbete. Vi beslutade att låta förslaget vila.

Fler idrottsaktiviteter

Anders Johansson från SISU efterlyste fler idrottsaktiviteter i Hjo som ryms inom de statliga bidraget för sommarlovsaktiviteter.

Detta skulle vara ett sätt att få barn och ungdomar att få testa olika idrotter och ungdomsledare får en möjlighet att träna på sitt ledarskap.

Artikeltaggar

Christer SvenssonHjoIdrottsrådetNyheterSport

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare