Hoppa till huvudinnehållet

Hyllade ideella ledarskapet

Publicerad:
Så här glad blev fotbollsspelaren Anders Svensson när han lyckades svara rätt (Ove Grahn) på frågan vilken spelare i Elfsborg som har fostrats i Norra Fågelås IF. Tillsammans med fru Emma hyllade han det ideella ledarskapet under föreläsningen på Park.
Så här glad blev fotbollsspelaren Anders Svensson när han lyckades svara rätt (Ove Grahn) på frågan vilken spelare i Elfsborg som har fostrats i Norra Fågelås IF. Tillsammans med fru Emma hyllade han det ideella ledarskapet under föreläsningen på Park. Foto: Lars-Ola Carlén

Sveriges meste landslagsspelare i fotboll, elfsborgaren Anders Svensson och hans fru Emma var föreläsare när kommunens ideellt arbetande idrottsledare bjöds in till en hyllningskväll på Park.

– Ledarna i Hjos idrottsföreningar lägger varje år ned otaliga timmar av ideellt arbete. Som ett tack för det gångna året och en hyllning till det ideella ledarskapet bjuder vi in föreningarna till en föreläsning med Anders och Emma Svensson. Ett hundratal föreningsaktiva är anmälda, från olika idrotter och klubbar, berättade Anders Johansson på idrottsutbildarna Sisu, som tillsammans med kommunen och Idrottsrådet arrangerade kvällen på Park.

Det blev flera bensträckare under kvällens föreläsning, som hade lockat ett hundratal föreningsaktiva till Park.
Det blev flera bensträckare under kvällens föreläsning, som hade lockat ett hundratal föreningsaktiva till Park. Foto: Lars-Ola Carlén

Klarade Grahn

Kvällen inleddes med att Anders Svensson fick berätta om vilka fotbollslag han kände till i Hjo och kunde räkna upp både nykomlingarna i division 3, IFK Hjo, och Norra Fågelås IF, samt efter viss betänketid också Korsberga IF.

Han lyckades också pricka in rätt spelare, Ove Grahn, på frågan vilken elfsborgare som fostrats i Norra Fågelås IF, vilket gladde både honom själv och inte minst deltagarna från NFIF.

Förutom de tre fotbollsklubbarna var ledare även från andra föreningar representerade, alltifrån boulesällskapet och tennisklubben till Blikstorps AIK och orienterarna.

148 landskamper

Fotbollsspelaren Anders Svensson har en lång karriär bakom sig. Han är Sveriges mest landslagsmeriterade spelare med 148 landskamper, har spelat fyra säsonger i engelska Premier Leaguelaget Southampton och 20 år på mittfältet i Boråslaget Elfsborg.

IFK Hjos Håkan Karlsson, Thomas Nolegård, Rune Nolberger och Thomas Mellgren lekte sten–sax–påse under en bensträckare.
IFK Hjos Håkan Karlsson, Thomas Nolegård, Rune Nolberger och Thomas Mellgren lekte sten–sax–påse under en bensträckare. Foto: Lars-Ola Carlén

Hustrun Emma Svensson är folkhälsovetare och arbetar som sakkunnig inom barn- och ungdomsidrott på Västra Götalands Idrottsförbund och idrottsutbildarna Sisu. Även hon har ett förflutet som fotbollsspelare. Som föräldrar är de aktiva i sina barns idrottande på så vis att de är ledare i fotboll och handboll i Öjersjö utanför Göteborg.

– Men att vara ledare för barn är något annat än den träning jag har haft som spelare på elitnivå i 20 år, det insåg jag snabbt. Därför gick jag ledarutbildning och det råder jag alla att göra, sa Svensson, som berättade om sin karriär och om ledare som betytt mycket för honom.

– Min första tränare var min pappa. Jag växte upp på Gullheden i Göteborg och vi spelade på grus. Pappa var duktig, vi hade roligt och han lät oss vara delaktiga.

– Det är viktigt med glädjen och att få vara delaktig. Känna att man får vara med och påverka. Det handlar inte om att barnen ska bestämma allt, men att de blir tillfrågade och känner att de är delaktiga och får mer ansvar med åren, flikade Emma in.

Slog Blåvitt

När Anders föräldrar skiljde sig gick flyttlasset mot Boråshållet och Hestrafors utanför Bollebygd. Barndomsdrömmen om att få spela i Blåvitt fanns fortfarande kvar, men han kände inte glädjen och gemenskapen när han började spela med IFK Göteborg. Istället blev det Elfsborg för Anders som 1994 fick Anders Linderoth som tränare.

– En fantastisk tränare, som tog oss upp i allsvenskan. Jag spelade min första allsvenska match med Elfsborg i april 1997 mot Blåvitt och vi vann med 3–0, minns Anders Svensson.

Han nämnde också förbundskaptenerna Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck som bildade ett uppskattat tränarteam med skilda egenskaper.

Under bensträckare fick publiken prova på att leka sten–sax–påse, men även varianten med björn–lax–mygga.

Kvällen avslutades med att idrottsrådets ordförande Britt-Marie Sjöberg önskade alla ideella ledare en god jul och ett gott nytt idrottsår 2020.

Blikstorps AIK mönstrade bland andra Johan Jonsson, Andreas Cederqvist och Ingemar Siljehult i "björn-lax-mygga".
Blikstorps AIK mönstrade bland andra Johan Jonsson, Andreas Cederqvist och Ingemar Siljehult i "björn-lax-mygga". Foto: Lars-Ola Carlén

Artikeltaggar

Anders SvenssonHjoIFK HjoKorsberga IFParkerSport

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.