Hoppa till huvudinnehållet

Pepparkakshuset – årets eldprov i köket

Publicerad:
”När jag bakar pepparkakshus hemma med barnen blir det mer fokus på godisdekorationer”, säger konditorn Per Klein.
”När jag bakar pepparkakshus hemma med barnen blir det mer fokus på godisdekorationer”, säger konditorn Per Klein. Foto: Jessica Gow/TT

Att baka ett eget pepparkakshus till jul vore ju mysigt – om inte väggarna blev så sneda, skorstenen hamnade på trekvart och taket rasade in redan vid lucia. Men lugn. Om du följer pepparkaksproffsets tips så kommer husbygget att gå bra i år.

I bageriet en trappa upp på Lundbergs konditori i Gröndal i Stockholm sprider sig de hemtrevliga dofterna av nygräddad pepparkaka och smält socker. Konditor Per Klein kavlar degen med vana händer.

– De första pepparkakorna för säsongen är alltid speciella, sedan går det på rutin, säger han.

Efter 25 års proffsbakande är det en baggis för Per att svänga ihop ett pepparkakshus. För amatören är det kanske årets eldprov i köket. Visst kan man ta ut svängarna, men Peter Klein tycker inte att det finns trender i pepparkakshusbygget. Husen är traditionella i sitt utseende.

– Jag brukar leka med kristyrsnirklarna och färgerna, men ofta blir de ganska lika år efter år.

Skär på plats

Per Kleins första tips är att använda kall deg.

– Låt den ligga i kylskåpet en stund innan du kavlar, så klistrar den inte fast på kaveln eller bakbordet. Jag brukar lägga den utkavlade degen i kylen en stund till innan jag skär formerna, då blir den hård igen och lätt att hantera, säger han.

När degen är kavlad, helst till en och en halv millimeters tjocklek, är det dags att skära ut de olika bitarna till huset. Per brukar lägga degen på bakplåtspapper och skära ut dem på plats.

– Om man försöker flytta bitarna efter att man skurit ut dem kommer de att bli sneda.

Han lägger mallen på degen och trycker längs kanterna med en vass kniv – inget sågande, då blir det fula kanter.

Bitarna gräddas i 180 grader i tio till tolv minuter.

– Jag gillar inte att pepparkakan tar färg i kanterna, då har den gräddats för länge eller för varmt. Det ska vara samma färg på hela. Delarna är fortfarande mjuka när de är färdiggräddade, men stelnar när de svalnar, säger Per Klein.

Reservdelar

Ett viktigt moment för att lyckas med monteringen av huset är att skära till kanterna på de gräddade husdelarna lite grann efter att de har svalnat, antingen med en tandad kniv eller en rasp – och nu är det läge att såga med kniven, trycker man så spricker bitarna lätt.

– Håll delarna mot varandra, så att du ser om de behöver renskäras. Många missar det här, men det gör verkligen stor skillnad, säger Per Klein.

Kolla så att delarna passar ihop, annars får du problem längre fram i bygget.
Kolla så att delarna passar ihop, annars får du problem längre fram i bygget. Foto: Jessica Gow/TT

Innan huset monteras behöver de motstående väggarna – framsida, baksida och de två sidoväggarna – också kontrolleras mot varandra så att de är likadana. Om de är olika kommer inte taket att ligga bra.

Fönster av gelatin

Till fönsterglas i väggarnas fönsterhål använder Per gelatinblad som han knäcker i lagom stora bitar och fäster från insidan av husväggen med kristyr.

– Gelatinbladen har ett fint mönster som syns extra tydligt om man sätter belysning inne i huset, säger han.

Gelatinblad blir fönster.
Gelatinblad blir fönster. Foto: Jessica Gow/TT

De olika husdelarna dekoreras sedan med kristyr och får torka ordentligt innan de monteras. Per tycker att man ska köpa spritspåsar till kristyren, det blir mycket bättre än att klippa hål i en plastpåse eller rulla en strut av bakplåtspapper. Han har förberett flera kristyrpåsar med olika färger.

Taket täcker han helt med ett lager rosa kristyr. Han lägger dit en rejäl klick och brer ut den med en palett – det är ett konditorsverktyg som liknar en smal stekspade. En vanlig stekspade går också bra att använda. Ovanpå det rosa lagret spritsar Per takpannor av tunna vita ränder i ett rutmönster på diagonalen. Han lyfter upp taksidorna för att kunna jämna till kanterna med paletten.

 • Per Olsson täcker hela taket med rosa kristyr...
  Per Olsson täcker hela taket med rosa kristyr... Foto: Jessica Gow/TT
 • ... och findekorerar med spritsen.
  ... och findekorerar med spritsen. Foto: Jessica Gow/TT
 • Dags att vara kreativ och dekorera med kristyren. En spritspåse är en god hjälp.
  Dags att vara kreativ och dekorera med kristyren. En spritspåse är en god hjälp. Foto: Jessica Gow/TT

Håll ihop

Efter att de dekorerade husdelarna fått torka ordentligt är det dags för den kritiska monteringen av pepparkakshuset. Använder du Pers recept på karamell att klistra med, så har du gott om tid på dig att montera innan det stelnar.

I möjligaste mån doppar Per husdelarna som ska klistras i den smälta karamellen, går de inte ner i kastrullen smetar han karamellen på pepparkaksdelarna med paletten. Först monterar han väggarna och sedan taket.

 • Det mest kritiska momentet är när delarna ska fogas samman. Per använder en karamell-blandning som lim.
  Det mest kritiska momentet är när delarna ska fogas samman. Per använder en karamell-blandning som lim. Foto: Jessica Gow/TT
 • Pers limblandning tar lite tid på sig att stelna, vilket är en klar fördel. Då hinner man hinner placera delarna rätt.
  Pers limblandning tar lite tid på sig att stelna, vilket är en klar fördel. Då hinner man hinner placera delarna rätt. Foto: Jessica Gow/TT
 • Slutklämmen är det lätta snöfall av florsocker som faller på pepparkakshuset.
  Slutklämmen är det lätta snöfall av florsocker som faller på pepparkakshuset. Foto: Jessica Gow/TT

– Jag håller ihop delarna tills jag är säker på att de fäster. Taksidorna håller jag på plats en lite längre stund så de inte glider iväg, säger han.

I de små glipor som uppstår i skarvarna fyller Per på med extra karamell.

Sedan återstår slutklämmen – att sätta kristyr längs kanterna och att utsätta huset för en liten snöstorm. Per siktar florsocker samtidigt som han fläktar med en kartongskiva för att ”snön” ska blåsa mot huset och ge det ett frostnupet intryck. Precis som det ska vara.

Anna Bratt/TT

Artikeltaggar

BakningHus och hemJulMat och dryck

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.