Hoppa till huvudinnehållet

Experten: Därför älskar vi junior-VM

Publicerad:
Junior-VM i ishockey har blivit en av julens stora sporthöjdpunkter. Arkivbild.
Junior-VM i ishockey har blivit en av julens stora sporthöjdpunkter. Arkivbild. Foto: Erik Simander/TT

Det är juniormästerskapet som för många blivit lika viktigt som Kalle Anka på julafton.

SVT:s expertkommentator Jonas Andersson har följt JVM-ishockeyns resa från iskall till glödhet med miljonpublik framför tv:n.

– Det är faktiskt helt sjukt, säger han.

På annandagen är det dags för årets premiär då Juniorkronorna ställs mot arvfienden och titelhållaren Finland.

Den här gången avgörs turneringen i Tjeckien – efter tre år på raken i Nordamerika – vilket gör att sändningstiderna för svensk tv-publik blir mycket bättre.

Jonas Andersson, den förre NHL-spelaren och Tre Kronor-profilen, gör sin femte raka turnering som SVT:s expertkommentator och har sett intresset växa, växa och växa.

Matchguide: Sverige–FinlandSandin: "Ska göra det bättre än förra året"

"Liten notis"

När han själv spelade turneringen 2000-01 tillsammans med bland andra Henrik Lundqvist och Niklas Kronwall fanns inte dagens hajp.

– Det kan man lugnt säga. Det var ingen media över huvud taget. Turneringen gick i Moskva och vi slog Ryssland i kvartsfinal, det var helt galen stämning på läktarna, vi gjorde en jätteprestation och det blev en liten, liten notis i DN, berättar han och skrattar vid minnet.

TT Nyhetsbyrån gjorde som alla andra stora svenska mediehus och bevakade JVM på distans. Åtta artiklar skrevs under den tolv dagar långa turneringen.

Numera är alla stora på plats. För två år sedan, när Juniorkronorna finalföll mot Kanada i Buffalo, skrev TT Nyhetsbyrån uppemot 80 artiklar före och under mästerskapet. Finalen, som började 02.00 på natten, sågs av nästan en halv miljon tittare.

Unikt juniormästerskap

SVT:s intåg är förstås den stora förklaringen till hajpen. Kanalen började sända JVM 2006-07 då mästerskapet avgjordes på hemmaplan i Leksand och Mora.

Tittarrekordet är från finalen 2014 i Malmö mellan Sverige och Finland som lockade drygt 1,5 miljoner tittare. Högsta tittarsiffran i fjol var 894 000 från Sveriges kvartsfinal mot Schweiz (start 22.00).

Inget annat juniormästerskap får så mycket uppmärksamhet i svensk media.

Tidpunkten på mästerskapet, mellan jul och trettonhelgen då många är lediga, är förstås en faktor. Sveriges framgångar – laget har spelat medaljmatch varje år utom i fjol – en annan.

Svänger hejvilt

Jonas Andersson lyfter också fram:

+ Den individuella skickligheten är mer framträdande än det taktiska. Vilket gör att det svänger hejvilt.

+ Möjligheten att se framtidens stjärnor.

+ Nästan alla de bästa är med till skillnad mot i OS och VM.

– Jag tycker att det går igenom rutan att det är genuint. Alla spelare tycker att det är riktigt roligt att vara där. Det är en jätterolig turnering, säger Andersson.

TT: Vad tror du om Sveriges chanser?

– Jag tror de har en bra chans. Jag ser inte Sverige som guldfavorit, men absolut en medaljkandidat.

Göran Sundberg/TT

Artikeltaggar

IshockeyJuniorkronornaJVM ishockeySverige

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.