Hoppa till huvudinnehållet

Filmkritikern Nils Petter Sundgren är död

Publicerad:
Filmkritikern och journalisten Nils Petter Sundgren har gått bort. Bilden är tagen i samband med hans 85-årsdag 2014.
Filmkritikern och journalisten Nils Petter Sundgren har gått bort. Bilden är tagen i samband med hans 85-årsdag 2014. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Filmkritikern och journalisten Nils Petter Sundgren har gått bort. Han är mest känd som mångårig programledare för "Filmkrönikan".

– Han höjde statusen för svensk film, säger Eva Beckman, programbeställare på SVT.

Nils Petter Sundgren inledde sin karriär som filmkritiker när han 1963 tog över som programledare för SVT:s "Filmkrönikan", en roll han hade i nästan 30 år. Åren 1969-1987 var han även filmchef för SVT2.

1993 gick han vidare till TV4 där han verkade som filmkritiker i programmet "Bionytt". Sundgren stannade kvar i kanalen fram till 2006 och recenserade regelbundet veckans biopremiärer i "Nyhetsmorgon".

2007 belönades han med en Hedersguldbagge för sina insatser för filmen.

Hade en intellektuell framtoning

Eva Beckman, programbeställare och tidigare kulturchef på SVT, säger att Nils Petter Sundgren bidrog till att höja statusen för svensk film genom sin intellektuella framtoning i tv-rutan.

– Vid tiden han började var filmen en lite lägre sedd konstart än litteraturen, teatern och bildkonsten. Då kan jag tänka mig att han med sin bildade framtoning, oklanderliga klädsel och sitt sätt att tala höjde statusen för svensk film. Han hade en intellektuell approach, och jag tror att han har format bilden av filmen som konstart, säger Beckman.

– Just så kommer jag alltid att minnas honom, som den oklanderligt klädda och otroligt kunniga filmnestorn.

Nils Petter Sundgren hade också en ojämförligt stor påverkan på svenskarnas filmkonsumtion genom sin roll som långfilmsinköpare på SVT.

– Jag tror att han har gjort otroligt mycket för filmintresset för många generationer, säger hon.

"Betydde otroligt mycket"

Filmskribenten Gunnar Rehlin minns Nils Petter Sundgren som en av de mest inflytelserika filmkritikerna. Rehlin, som själv var programledare för "Filmkrönikan", säger att han inte hade en tanke på att axla samma roll som Sundgren.

– Han betydde ju otroligt mycket. Jag växte upp med honom i tv och han var mycket orsaken till mitt filmintresse. När jag tog över "Filmkrönikan" efter honom hade det varit uppehåll i många år. Det var nästan övermäktigt. Visst, jag kommer att bli jämförd och det kommer inte att falla till min fördel, säger Gunnar Rehlin.

Han minns när Nils Petter Sundgren arbetade för TV4 och han själv hade "Filmkrönikan" då han fick en intervju med Clint Eastwood och Akira Kurosawa i Cannes, vilket ledde till viss purkenhet från Sundgrens och TV4:s håll.

– Han var kul att prata med och jag satt ibland och pratade med honom och hans fru Ulla på – festivaler, hon reste ju med honom väldigt mycket.

Rehlin beskriver Nils Petter Sundgren som väldigt trevlig och ämabel.

– De som är över 25–30 vet alla vem Nils Petter Sundgren var så därför kommer han att leva kvar. Vad gäller svensk filmkritik så är han en legendar.

Nils Petter Sundgren blev 90 år.

Oskar Carlsson/TT

Niklas Svahn/TT

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Artikeltaggar

DödsfallNöje/Kultur

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.