Hoppa till huvudinnehållet

Biostopp i väntan på avtal

Publicerad:
Marita Sjöquist
marita.sjoquist@hjotidning.se
Hjo Biografförening gör ett tillfälligt stopp i filmvisningen på Park i väntan på ett nytt avtal. Biografstyrelsen från vänster: Mait Chöler, Conny Olsson, Gull-Britt Oskarsson och Fredrika Johansson.
Hjo Biografförening gör ett tillfälligt stopp i filmvisningen på Park i väntan på ett nytt avtal. Biografstyrelsen från vänster: Mait Chöler, Conny Olsson, Gull-Britt Oskarsson och Fredrika Johansson. Foto: Marita Sjöquist

Det är filmstopp på Parkbion på grund av att ett nytt avtal ska slutas mellan Hjo Biografförening, kommunen och en extern aktör.

– Vi hoppas kunna visa film igen så snart som möjligt, säger Fredrika Johansson, ordförande i biografföreningen.

Filmintresset är stort i Hjo, i alla fall under julledigheten.

När Hjo Biografförening under annandag jul visade två filmer var föreställningen med Frost utsåld och 150 besökare kom till Thomas Ledin-filmen "En del av mitt hjärta".

– Vi kan sammanlagt ta in 196 personer på Park och väldigt roligt när det kommer så mycket folk, säger styrelseledamoten Gull-Britt Oskarsson.

Uppslutningen till de olika bioföreställningarna varierar annars stort.

– Det beror naturligtvis mycket på vad det är för film.

Fast nu gör Hjo Biografförening ett tillfälligt uppehåll i sina filmvisningar i väntan på att ett nytt avtal ska slutas mellan föreningen, kommunen och en extern aktör.

Arbetsbördan har helt enkelt blivit för stor för den ideella bioföreningen, som under åtta år visat flera filmer i månaden på Parkbiografen med stöd från kommunen i form av maskinist.

Vill få stöd

Ett styrelseskifte gjordes i biografföreningen under 2019 och där flera tunga poster står tomma. Av den anledningen har nu föreningen vänt sig till Hjo kommun om stöd i fortsättningen.

– Vi har en livaktig förening med bra ekonomi, men arbetsbördan är i dagsläget alldeles för stor och det gäller framför allt administrationen, påtalar Fredrika Johansson.

En tredje part

Bioföreningen och kommunen har tillsammans kommit fram till att försöka anlita en extern aktör som ansvarar för filmsättning samt stora delar av arbetet med ekonomi och marknadsföring.

Inget trepartsavtal är ännu underskrivet.

– Vi började undersöka detta under hösten, men är inte riktigt klara än med avtalet. Vi måste lösa ansvarsfördelningen och vill ju att det ska bli bra för alla inblandade, säger Christer Svensson som är kultur-, turism- och fritidschef.

– Fast startsträckan från om och när vi är överens till att dra i gång bion är kort.

Christer Svensson och biografförening hoppas på en snar lösning.

– Målet är att trygga en fortsatt livaktig biografverksamhet i många år framöver, kommenterar Fredrika Johansson.

– För småorter som Hjo är det viktigt att kunna ha kvar denna typ av verksamhet, tillägger Mait Chöler i biografstyrelsen.

Hjo Biografförening bildades 12 september 2012 med syfte att främja biografkulturen i Hjo. Den första filmen som visades var Skyfall med James Bond 26 oktober 2012. Utöver filmer visas också olika events som konserter.

Artikeltaggar

Christer SvenssonHjoHjo BiografföreningNyheterParker

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.