Hoppa till huvudinnehållet

På jakt efter en ny seger i världens tuffaste lopp

Publicerad:
Björn Goop efter segern i Prix d'Amerique med Readly Express år 2018.
Björn Goop efter segern i Prix d'Amerique med Readly Express år 2018. Foto: Christophe Ena

Vinst 2018 och en tredjeplats med Readly Express för ett år sedan.

På söndag är det dags för årets upplaga av Prix d'Amerique och Björn Goop har på nytt en het segerkandidat då han kör Face Time Bourbon.

– Jag kör en ultratalang men det är flera motståndare som är otroligt bra, säger han.

Om det är Elitloppet, Prix d'Amerique eller Hambletonian som är världens största travlopp är en smaksak, men helt utan tvivel är Prix d'Amerique världens tuffaste travlopp.

2700 meter ska avverkas på den kuperade Vincennesbanan i Paris och ska man vinna loppet finns det inte utrymme för att göra något misstag.

Björn Goops vapen i år heter Face Time Bourbon, som tränas av Sébastien Guarato som också har Bold Eagle, Valko Jenilat och Billie de Montfort med på startlinjen på söndag.

Face Time Bourbon är fem år och har vunnit i 18 av sina 21 starter.

– Han är en fantastisk häst och en erkänd talang sedan han mer eller mindre fick på sig en sele för första gången. Han har en ultrastam i sig, säger Goop.

Face Time Bourbon med sin tränare Sébastien Guarato.
Face Time Bourbon med sin tränare Sébastien Guarato. Foto: Lars Jakobsson TR Bild

Den senaste starten gjorde Face Time Bourbon två dagar före julafton när han vann Criterium Continental på just Vincennes.

– Jag har inte kört något jobb med Face Time Bourbon sedan dess, men Guarato låter positiv och är nöjd med sin häst för dagen, säger Goop.

Respekt för många

Och han fortsätter om det stora slaget på söndag:

– För det första är det ett tufft lopp överhuvudtaget. Jag kör en ultratalang, men det är flera motståndare som är otroligt bra och det är sällan som det har varit så många som har chansen att vinna loppet som det är i år. Det kommer att vara oerhört svårt att vinna och det är löpningsförloppet som kommer att avgöra.

I förhandssnacket är Face Time Bourbon favorit och han utmanas främst av Jean-Michel Bazires duo Davidson du Pont och fjolårsvinnaren Belina Josselyn. Även Propulsion är med bland favoriterna men Goop vill varna för ytterligare en häst.

– Delia de Pommereux är väldigt vass och har Frack Nivard i vagnen. Hon är en häst som kan vinna loppet.

Tydlig Frankrikesatsning

Björn Goop har 18 hästar på sin franska licens och han har gjort en tydlig satsning mot Frankrike under vintertid de senaste åren.

– Jag vill hela tiden utveckla mig och kände att jag ville utvecklas som kusk, tränare och även som person. Därmed var jag tvungen att söka mig mot nya marker för att bli bättre även på hemmaplan, det är nämligen en stor del av målet med det här satsningen. Jag tycker att den har burit frukt och jag har utvecklat min egenskaper på alla plan.

Satsningen innebär mycket resande mellan Sverige och Frankrike, speciellt i perioden mellan november till mars.

– Det är ruskigt kul och få förunnat att tävla så mycket på elitnivå internationellt som jag har fått göra.

Men någon permanent flytt till Frankrike finns inte med i planerna.

– Nej, nej, nej, absolut inte. Borta bra men hemma bäst.

Artikeltaggar

Björn GoopPrix d'AmeriqueTravVincennes

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.