Hoppa till huvudinnehållet

Idrottsvärlden i chock efter Bryants död

Publicerad:
 Kobe Bryant. Arkivbild.
Kobe Bryant. Arkivbild. Foto: Jae C. Hong

Idrottsvärlden sörjer Kobe Bryant.

Efter nyheten om basketikonens dödskrasch i Kalifornien strömmar det in kommentarer och kondoleanser på sociala medier.

"Jag mår illa just nu", skriver förre lagkamraten Shaquille O'Neal på Twitter.

Basket

Nyheten om att Kobe Bryant på söndagsmorgonen störtade i sin privata helikopter i staden Calabasas, i Kalifornien, har chockat en hel idrottsvärld.

Bryant, en av de största basketstjärnorna i historien, var en av totalt nio ombord som omkom och kraschen utreds nu av federala myndigheter i USA. Även Bryants 13-åriga dotter Gianna var ombord på helikoptern, enligt flera amerikanska medier.

Los Angeles Lakers-legendarens död har skapat mängder med starka reaktioner världen över.

Såväl pensionerade som aktiva basketprofiler har uttryckt sin sorg på sociala medier.

"Det finns inga ord som kan uttrycka den smärta som jag går igenom med denna tragedi, jag har förlorat min brorsdotter Gigi och min bror Kobe Bryant, jag älskar er och ni kommer vara saknade. Mina kondoleanser går ut till hela Bryants familj och familjerna till de andra passagerarna ombord. Jag MÅR ILLA JUST NU", skriver Kobe Bryants mångårige lagkamrat i Lakers, Shaquille O'Neal, på Twitter.

Chicago Bulls-legendaren Scottie Pippen:

"Jag är chockad. Ord kan inte komma i närheten av att beskriva vad jag känner. Bara en fruktansvärt sorglig och tragisk dag".

Luka Doncic, stjärnspelare i Dallas Maverick, och svenske spelaren Jonas Jerebko uttrycker sig ordagrant på Twitter:

"Det här kan inte vara sant", skriver båda.

Även en av tennisens största spelare genom tiderna, Martina Navratilova, tar till plattformen för att framföra sin bestörtning.

"Borta alldeles för tidigt, förkrossad över att höra om hans bortgång. Han gav så många människor glädje under en så lång tid. Djupaste kondoleanser till hans familj, hans vänner och Lakers-familjen. Vila i frid, Kobe", skriver Navratilova.

Den alpina världsstjärnan Lindsey Vonn på Twitter:

"Jag saknar ord. Hur kunde det här ske? Förkrossad. Vila i frid, Kobe".

Världsrekordhållaren på 100 och 200 meter, Usain Bolt, har lagt upp en bild på sig själv tillsammans med Bryant i samband med en friidrottstävling och skriver:

"Jag kan fortfarande inte tro det här".

Världens kanske främste ishockeyspelare genom tiderna, Wayne Gretzky, reagerar också han på nyheten om Bryants död.

"Vi ber för honom och hans familj", skriver kanadensaren.

Men inte bara idrottsvärlden sörjer Kobe Bryant.

När musikvärldens stjärnor samlades för Grammygalan i Los Angeles vittnade flera av dem på röda mattan om sin sorg. Galan hålls på Staples Center, samma arena som Bryant så ofta spelade på med sitt Los Angeles Lakers, och flaggorna vajade på halv stång.

Såväl den nuvarande som den förre presidenten reagerade också på Twitter.

"Det här är fruktansvärda nyheter", skriver USA:s president Donald Trump på Twitter. Hans företrädare Barack Obama skriver:

"Kobe var en legendar på banan och hade precis inlett vad som skulle varit en lika meningsfull andra akt i sitt liv. Att förlora Gianna är ännu mer hjärtskärande för oss som föräldrar. Michelle och jag skickar vår kärlek och våra böner till Vanessa och hela familjen på en sådan här ofattbar dag".

Kobe Bryant lämnar efter sig sin fru Vanessa och tre döttrar. Han blev 41 år gammal.

Artikeltaggar

BasketUSA

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.