Hoppa till huvudinnehållet

Kobe Bryant död i helikopterkrasch

Publicerad:
Kobe Bryant. Arkivbild.
Kobe Bryant. Arkivbild. Foto: Jae C. Hong

Kobe Bryant, 41, är död.

Basketlegendaren omkom i en helikopterkrasch i Kalifornien på söndagsmorgonen, lokal tid.

Totalt dog nio personer i olyckan, bland annat Kobe Bryants 13-åriga dotter som även hon fanns ombord, enligt NBC News.

Den förre Los Angeles Lakers-stjärnan Kobe Bryant, som avslutade sin karriär 2016, har störtat med sin privata helikopter i staden Calabasas i Kalifornien. Alla nio personer ombord omkom i olyckan och bland de döda finns även Bryants 13-åriga dotter, Gianna.

Det är än så länge okänt vad som orsakade kraschen som nu utreds av federala myndigheter. Kraschen orsakade en brand och räddningsarbetare var tvungen att ta sig fram till fort till vraket.

Idrottsvärlden i chock efter Bryants död

Nöjessajten TMZ var först med att rapportera om nyheten som efteråt bekräftades av flera andra stora amerikanska medier.

Calabasas har, på stadens officiella Twitterkonto, senare uttryckt sorg och styrkt händelseförloppet som framkommit i rapporteringen.

"Det är med stor sorg som vi fått veta att Kobe Bryant och fyra andra har dött i en helikopterkrasch i Calabasas. Luftfarkosten störtade i ett avsides beläget fält utanför Las Virgenes runt klockan 10 i morse. Ingen på marken kom till skada. FAA (federala luftfartsmyndigheten i USA) och NTSB (federalt organ i USA med uppdrag att utreda luftfartshaverier) har inlett en utredning", lyder uttalandet.

Staden bekräftar även att det rör sig om helikoptermodellen Sikorsky S-76.

Räddningspersonal arbetar på nedslagsplatsen i Calabasas, Kalifornien.
Räddningspersonal arbetar på nedslagsplatsen i Calabasas, Kalifornien. Foto: Mark J. Terrill

Enligt TMZ har Kobe Bryant färdats med helikopter under många år, både som aktiv och efter karriären, och tog sig på så sätt regelbundet till matcharenan Staples Center i Los Angeles från sitt hem i Newport Beach. Enligt amerikanska medier var Bryant på väg till en match där hans dotter skulle delta, när olyckan inträffade.

Bryant efterlämnar sig sin fru, Vanessa, och tre döttrar.

Bryant är en av världens främsta basketspelare genom tiderna. Med Los Angeles Lakers vann han den amerikanska proffsligan NBA fem gånger och han blev olympisk mästare med USA både i Peking 2008 och i London 2012.

Under sin 20-åriga karriär blev han uttagen till All star-matcher hela 18 gånger. Bryant valdes som nummer ett i 1996 års draft, blev utsedd till NBA-slutspelets mest värdefulle spelare två gånger och prisades som hela ligans bäste spelare 2008.

Fram till helgen var Bryant tredje bäste poängplockare i NBA-historien, men passerades av LeBron James, även han i Los Angeles Lakers, så sent som i lagets senaste match mot Philadelphia 76ers på lördagen.

Efteråt hyllade Bryant LeBron James på sociala medier.

"Fortsätt att föra sporten framåt LeBron James. Stor respekt, min bror", twittrade han i vad som blev hans sista inlägg.

Kobe Bryant blev 41 år gammal.

Artikeltaggar

BasketSportUSA

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.