Hoppa till huvudinnehållet

"Ingenting är omöjligt, bara olika svårt"

Publicerad:
Tränare Anna Wemlert drillade ekipage i Hjo Hästsportklubb under en tredagarskurs på Munkebo.
Tränare Anna Wemlert drillade ekipage i Hjo Hästsportklubb under en tredagarskurs på Munkebo.

Våga följ dina drömmar. Ingenting är omöjligt, bara olika svårt. Det var några av de ord som tränaren Anna Wemlert delade med sig till deltagarna i Hjo hästsportklubb, som i helgen samlades till en tredagarskurs.

Att våga och att noggrann ridning ger resultat var Anna Wemlerts mantra till alla ryttare. Anna är hopptränare som driver Skyrup Country Club utanför Hässleholm. I helgen var hon hos Hjo hästsportklubb för andra gången och höll i en tredagarskurs för 20 ambitiösa ryttare.

Träningsmetoder

Vid båda kurserna har ryttarna varit lyriska över Annas träningsmetoder och de nycklar som de fått med sig.

Anna har en förmåga att se varje ryttare och häst utifrån sina styrkor och svagheter och ge konstruktiv kritik som förbättrar ekipagen.

Den här gången reflekterade hon över den stora utveckling som skett hos de som deltog förra gången.

Ryttarna och hästarna var alltifrån glada ponnyryttare med charmiga studsbollar, vingliga unghästar med duktiga unga ryttarinnor, äldre rutinerade hästar med ryttare som ville lära sig mer samt ungdomar med stora drömmar och hästar som hoppade högt.

Fredagens övning började med något som såg väldigt enkelt ut, men där både åskådare och ryttare insåg var betydligt svårare än vad de trodde. Det var en favoritövning som satte ryttaren på prov gällande noggrannhet i sin ridning. Lite bommar i hörnen där tempoväxlingar och hörnpassering låg i fokus. Sen lite bommar på mittlinjen.

Det var en intensiv träningshelg med fokus på noggrannhet i ridningen.
Det var en intensiv träningshelg med fokus på noggrannhet i ridningen.

En röd tråd

Noggrannheten fanns kvar genom alla tre kursdagarna, en röd från fredagens övning till söndagens banhoppning.

– Glöm inte vad vi lärt oss tidigare dagar, sa Anna när någon ryttare slarvade lite i en sväng.

Allt hänger ihop. Ponnyer, hästar och ryttare fick mycket tips hur de kan träna vidare på till nästa gång Anna kommer på besök.

Anna Wemlerts verksamhet på Skyrup Country Club drar snart i gång och flera av helgens ryttare har planerat att åka på träningsläger till henne i vår och sommar.

Ideella krafter

Många ideella krafter i Hjo hästsportklubb gjorde den här träningshelgen möjlig, inte minst klubbens kafeteriagrupp.

– En ideell förening är beroende av dessa underbara människor som ställer upp på sin fritid, konstaterar Tuula Saarimäki i HHSK.

Artikeltaggar

HjoHästsportSport

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.