Dans och virtual reality på Park

Publicerad:
Deltagarna fascinerades av upplevelsen med VR-glasögon. Foto: PRIVAT

Just nu pågår ett dansresidens i Skaraborg där danskonstnärer från Riksteatern får möjlighet att utforska dans i relation till digital teknik. Nyligen var dansarna och korreograferna Anna Näsström och Johan Bandholtz i Hjo och erbjöd workshop och möjlighet att följa repetitionerna.

– För närvarande pågår ett dansresidens i arrangemang av Riksteatern och kommunerna i Östra Skaraborg där danskonstnärer ges tid för fokuserat arbete, reflektion, undersökande och utvecklande av det egna konstnärliga uttrycket, berättar Lena fastmark, kultursamordnare i Hjo kommun.

Just nu pågår omgång två av tre planerade dansresidens i Skaraborg. Denna gång är det duon Ongoing realities, det vill säga dansarna och koreograferna Anna Näsström och Johan Bandholtz, som fått möjligheten att under en kortare period vistas och bo i Skaraborg. Syftet är att ge dem chansen att fokuserat utforska dans i relation till digitala tekniker.

Workshop för vuxna på Lilla Park.
Workshop för vuxna på Lilla Park. Foto: PRIVAT

Nyligen gästade de Hjo och Kulturkvarteret och det fanns möjlighet för allmänheten att besöka en öppen repetition på Park med efterföljande workshops, en för barn och en för vuxna, samtal och fika.

– Alla deltagare fascinerades av upplevelsen med VR-glasögon och tyckte det var spännande att höra Anna och Johan berätta om sitt arbete, säger Lena Fastmark.

När samtalet efteråt kom in på ämnena VR/digitala tekniker och AI (artificiell intelligens) kunde man på flera håll ana en viss tveksamhet inför den pågående, snabba, utvecklingen. Man var överens om vikten av att även konstnärer av olika slag är med och utforskar och påverkar utvecklingen av AI och ny digital teknik, nu och i framtiden.

Barnen fick prova på VR-glasögon under överinseende av Anna Näsström.
Barnen fick prova på VR-glasögon under överinseende av Anna Näsström. Foto: PRIVAT

Anna och Johan tyckte det var spännande att få möta människor i så olika åldrar och med varierad erfarenhet av VR (virtual reality) och dans.

– De uppskattade Hjobornas öppenhet vilket även genererade intressanta samtal kring konst, teknik och samtid. De utforskar hur de kan använda VR konstnärligt och hoppas utveckla en föreställning som de kan komma tillbaka till Hjo med, berättar lena Fastmark.

Ansvariga för arrangemanget var Riksteatern och Hjo kommun samt Hjo Kultur- och teaterförening.

Artikeltaggar

HjoKulturkvarteretNöje/KulturParker

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare