Hoppa till huvudinnehållet

Tog silver och brons i SM

Publicerad:
"Det här var ett stort steg i rätt riktning" säger Hjobon Björn Andersson som var framgångsrik i SM med ett silver i dubbel och bronsmedalj i singel.
"Det här var ett stort steg i rätt riktning" säger Hjobon Björn Andersson som var framgångsrik i SM med ett silver i dubbel och bronsmedalj i singel. Foto: Marita Sjöquist

Det blev ett lyckosamt dart-SM för Björn Andersson. Först blev det brons i singel och sedan silver i dubbel tillsammans med klubbkompisen Michael Stävenborg i Hjo dartklubb.

– Detta var ett stort steg i rätt riktning, säger han nöjt.

Nyligen avgjordes dart-SM i Uppsala och på plats var Hjo dartklubb. Hjobon Björn Andersson har tidigare erfarenheter av SM-spel medan dubbelpartnern Michael Stävenborg var helt grön i sammanhanget. Det skulle visa sig att kombinationen rutin och orutin skulle bli lyckosam i dubbelspelet.

Efter fem segrar väntade finalen, men där tog det stopp.

– Dart handlar faktiskt mycket om psykologi och hålla huvudet kallt. Finalen var dessutom speciell då man stod på en scen och tävlingen kunde streamas och ses direkt på Youtube, berättar Björn.

I dubbelfinalen kastade varje deltagare tre pilar åt gången. Spelsättet var 501, vilket innebär att man ska ta sig ner till noll poäng men måste gå ut på en dubbel (träffa rätt siffra i ytterkanten av tavlan). Matcherna spelades bäst av fem set.

– Det gäller att vara lugn när det ska avgöras och inte låta tankarna flyga iväg. Dessutom är det viktigt att hänga med i räkningen. Det har hänt och händer att även de bästa, proffsen, tappar bort sig i räkningen.

Fast i SM var Björn och Michael rejält inne i vinnarzonen.

– Vi tog några riktigt fina skalper på vägen till finalen när vi slog ut många elitspelare.

Inte nog med SM-silver i dubbel, för Björns del blev det även brons i singel.

– Faktum är att jag förlorade min semi med 3–4 mot spelaren som sedan vann SM-guldet.

Största framgången

Detta var Björns största framgång någonsin. Han ingår i en nationell utvecklingsgrupp, med sammanlagt tio spelare, som befinner sig under landslaget. Utvecklingsgruppen följer ett träningsprogram och rapportera till förbundet. För ett tag sedan var gruppen samlade på Bosön för att utföra olika tester.

– Man kan säga att spelarna i utvecklingsgruppen är påläggskalvar till landslaget och jag är den äldsta 'kalven', säger 64-åringen och skrattar.

– Visst har jag åldern emot mig, men resultatmässigt går det bara uppåt. Jag ökar mitt pil-snitt varje år. Vi får väl se, till hösten blir det nya tester på Bosön.

Fast nu har dartsäsongen, liksom många andra idrotter, fått ta time out på grund av Coronaviruset.

Det blir till att blicka framåt i tiden på bland annat SM-veckan i Borås 2021, men innan dess ta sikte på den egna tävlingen "Hjo´s Open" tillsammans med Skövdeklubben Gungner dart society som är inbokad 31 juli till 1 augusti

Artikeltaggar

DartHjoNyheterSport

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.