Hoppa till huvudinnehållet

Hjo får tolv laddplatser

Publicerad:
Hjo står rustat när elbilarna blir fler och behovet av laddplatser ökar, konstaterar hållbarhets- och kvalitetsstrateg Annica Carter och Hjo Energis vd Håkan Karlsson. Här vid Strömparterren i hamnen finns en laddstolpe sedan 2015 och nu ska de bli fler.
Hjo står rustat när elbilarna blir fler och behovet av laddplatser ökar, konstaterar hållbarhets- och kvalitetsstrateg Annica Carter och Hjo Energis vd Håkan Karlsson. Här vid Strömparterren i hamnen finns en laddstolpe sedan 2015 och nu ska de bli fler. Foto: Lars-Ola Carlén

Elbilen väntas nu göra sitt genombrott på allvar även bland privatpersoner. Hjo står då rustat, för under året sätts det upp tolv laddplatser där elbilarna kan "tankas". Kommunen har fått 202 000 kronor i stöd från Klimatklivet till investeringen.

– Som turistort är det viktigt att Hjo inte blir en vit fläck på laddkartan och folk väljer att köra förbi, utan att vi kan erbjuda elbilsägarna möjlighet att ladda sin bil medan de äter en glass eller tar en promenad i hamnen eller stadsparken, säger kommunens hållbarhets- och kvalitetsstrateg Annica Carter.

Hjo var tidigt ute med att erbjuda publik laddstolpe för elbilar. Redan inför sommaren 2015 satte det kommunala energibolaget upp en laddstolpe med två laddplatser på Strömparterren i Hjo.

Fossilfritt samhälle

Sedan dess har antalet elbilar ökat och senaste redovisningen från Trafikanalys visar att det fanns 36 elbilar och 20 laddhybrider i Hjo 2019. Antalet väntas öka de kommande åren i takt med att samhället ställer om till att bli fossilfritt. I Hjo är det, liksom i de flesta kommuner i landet, fortfarande bensin- och dieseldrivna personbilar som dominerar.

Hjo Energi var först i Hjo med att skaffa elbil, redan 2012. Vd Håkan Karlsson laddar en av företagets bilar från den publika laddstolpen på Strömparterren, som kom till 2015.
Hjo Energi var först i Hjo med att skaffa elbil, redan 2012. Vd Håkan Karlsson laddar en av företagets bilar från den publika laddstolpen på Strömparterren, som kom till 2015. Foto: Lars-Ola Carlén

Hjo kommun har beviljats stöd från Naturvårdsverkets Klimatklivet till att sätta upp tolv publika laddningspunkter för normalladdning på olika platser i Hjo. Stödet är på 202 000 kronor.

– Det är andra gången kommunen söker och har nu beviljats stödet som motsvarar halva kostnaden, berättar Annica Carter.

Sex laddstolpar

I samarbete med energibolaget har kommunen valt ut var de sex stolparna ska placeras och vilken infrastruktur som ska väljas.

– Det är viktigt att få spridning på laddplatserna över stan, så att de finns tillgängliga på olika strategiska platser, men också för att de inte ska ta upp för många p-rutor på ett och samma ställe, säger Håkan Karlsson, vd på Hjo Energi, som ska sätta upp laddstolparna under det kommande året.

Här sätts stolparna

En av de sex laddstolparna kommer att ersätta den nuvarande på Strömparterren i hamnen. En ska sättas upp på Marknadsgatan vid Guldkroksskolan, två vid Lilla Park utmed Hjoån och två vid Prärien på Viktoriagatan.

De nya laddstolparna kommer också att förses med betalfunktion där elbilsägarna får betala för strömmen de tankar ned.

– Hittills har laddstolpen på Strömparterren varit kostnadsfri, som en goodwillgrej, men också för att det inte fanns ett tillräckligt utbyggt betalsätt när stolpen sattes upp, förklarar Håkan Karlsson.

"Tolv nya laddstolpar med två laddplatser vardera ska sätta upp på olika platser runt om i Hjo", berättar vd Håkan Karlsson på Hjo Energi.
"Tolv nya laddstolpar med två laddplatser vardera ska sätta upp på olika platser runt om i Hjo", berättar vd Håkan Karlsson på Hjo Energi. Foto: Lars-Ola Carlén

Nu finns möjligheten att tanka sin bil och betala med antingen en laddbricka eller med en app i telefonen.

– Appen laddas ned och brickan beställs kostnadsfritt och sedan får man en faktura efter hur mycket man har laddat sin bil. Det fungerar ungefär på samma sätt som när man betalar p-avgift med en app, berättar Håkan Karlsson.

Laddstolparna kommer att sättas upp under året, vilket är en förutsättning för bidraget från Klimatklivet och de kommer att registreras på webbplatsen uppladdning.nu där man kan se var man kan "tanka" sin elbil.

Laddstolpen på Strömparterren får sällskap av fler under året. Den nuvarande kan användas kostnadsfritt men de nya kommer att kosta för varje laddning.
Laddstolpen på Strömparterren får sällskap av fler under året. Den nuvarande kan användas kostnadsfritt men de nya kommer att kosta för varje laddning. Foto: Lars-Ola Carlén

Artikeltaggar

EkonomiHåkan KarlssonHjoMotorNaturvårdsverketNyheter

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.