Hoppa till huvudinnehållet

Viruset har dödat över 50 000 människor

Publicerad:
Kistor förvaras och flyttas vid ett bårhus i Barcelona, Spanien, på torsdagen. Landet har registrerat näst flest dödsfall av alla coronadrabbade länder i världen.
Kistor förvaras och flyttas vid ett bårhus i Barcelona, Spanien, på torsdagen. Landet har registrerat näst flest dödsfall av alla coronadrabbade länder i världen. Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

Coronaviruset har lett till över 50 000 människors död.

När världen försöker stå emot smittan har mer än halva mänskligheten beordrats eller uppmanats att stanna hemma.

Antalet dödsfall som registrerats som coronarelaterade har överskridit 51 400, enligt siffror som sammanställts av Johns Hopkins-universitetet i USA, i skrivande stund vid klockan 22 på torsdagskvällen.

Det värst drabbade landet är fortsättningsvis Italien, med nästan 14 000 döda. Därefter kommer Spanien med 10 000.

Befallningar, råd

Fler än 3,9 miljarder människor – över hälften av jordens befolkning – har antingen beordrats eller uppmanats att stanna hemma i syfte att dämpa smittspridningen, enligt nyhetsbyrån AFP:s sammanställning av siffror.

Påbud och uppmaningar av olika slag kringskär vardagslivet för människor i fler än 90 länder och större territorier. I 49 av dem är det strikta order om att totalt 2,8 miljarder människor ska stanna hemma. I 26 av dem handlar det om nattliga utegångsförbud.

Flera av Europas största länder, varav flera är de värst drabbade i världen, har infört strikta karantänsregler. I Asien har bland andra Indien, Nepal och Sri Lanka satt respektive befolkning i karantän. Flera länder i Afrika, senast på torsdagen Eritrea, agerar med liknande påbud, skriver AFP.

Länder som Tyskland, Kanada, Mexiko och Iran rekommenderar att alla människor isolerar sig i sina hem, utan påföljder för de som inte gör det.

Miljon fall – och mörkertal

Världshälsoorganisationens (WHO) chef Tedros Adhanom Ghebreyesus varslade på onsdagen att antalet bekräftat smittade personer i världen ökat i det närmaste exponentiellt och att det snart skulle vara över en miljon personer.

Den siffran passerades på torsdagen, enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning. Strax före klockan 22 svensk tid låg antalet smittade på 1 002 159, sedan Storbritannien, Frankrike och Italien alla lagt ytterligare hundratals fall till räkningen.

Antalet bekräftat smittade säger sannolikt inte mycket om hur många som faktiskt är det, då det i alla länder finns mörkertal att ta i beaktning. Siffrorna är avhängiga av hur många som faktiskt testas och i många länder testas till exempel bara personer som insjuknat allvarligt, riskgrupper och vårdpersonal.

Av de personer som diagnostiserats med covid-19 världen över har drygt 208 000 personer tillfrisknat, så här långt.

En vårdanställd blickar ut ur fönstret på ett sjukhus i Rom. Av de över 50 000 coronarelaterade dödsfall som förts till räkningen har över 13 900 skett i Italien.
En vårdanställd blickar ut ur fönstret på ett sjukhus i Rom. Av de över 50 000 coronarelaterade dödsfall som förts till räkningen har över 13 900 skett i Italien. Foto: Cecilia Fabiano/LaPresse via AP/TT

Artikeltaggar

CoronavirusetFrankrikeIndienInrikes/utrikesIranItalienSpanienTysklandUSAVård och omsorgWHO

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.