Hoppa till huvudinnehållet

Stort tryck på provtagningen

Publicerad:
Masstestningen av coronaviruset har medfört stor arbetsbelastning på laboratoriet i Skövde och provsvaren dröjer något.
Foto: Johan Nilsson/TT

Vård och omsorgspersonal lyckas fortsatt med att hålla coronasmittan utanför sina verksamheter i särskilda boenden och hemtjänsten. Detta trots att pandemin nu på allvar kommit hit.

– Det är fortsatt lugnt på vår front och det är såklart glädjande och skönt, säger vård och omsorgschef Annika Törner.

Närhälsan i Hjo startade upp provtagning och tester på bred front i förra veckan. Något som HT berättade om i fredags. Fram till och med torsdagen, i går, har omkring 100 Hjobor med misstänkt sjukdomssymptom blivit testade.

– Det gick lite trögt med bokningarna de första dagarna men efter HT:s artikel tog det fart rejält och sedan dess har vi varit fullbokade. Vi klarar 20 provtagningar/dag och vi fortsätter även nästa vecka. Dock inte på midsommarafton, berättar Magnus Rosen, chef för vårdcentralen.

Laboratoriet i Skövde, som proven skickas till, Unilab, får in väldigt stora mängder av tester och det har medfört att provsvaren dröjer något längre än vad som tidigare sagts.

– De har minst sagt fullt upp och jobbar stenhårt, men vi upplyser de som provtas här i Hjo om att svaret kan dröja lite, säger Sara Lundgren som är teamledare för provtagningarna.

Hon vill även påminna om att man ska ha haft sjukdomssymptom i minst 24 timmar innan provtagning kan utföras. Fram till att provsvaret kommer, så ska man uppträda som om att man är smittad och hålla sig hemma.

Artikeltaggar

HjoNärhälsanNyheter

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.