Hoppa till huvudinnehållet

Färre och kortare resor under midsommarhelgen

Publicerad:
Det var mindre resande under midsommar i år jämfört med förra året.
Det var mindre resande under midsommar i år jämfört med förra året. Foto: TT

Färre svenskar reste inrikes under årets midsommarhelg jämfört med förra året. Men resandet har ökat jämfört med för några veckor sedan, visar data från Telia Crowd Insight.

– Det som sticker ut är resor i närområdet, säger Kristofer Ågren, chef för Data Insights på Telia.

Svenskarnas resande under midsommarhelgen är långt ifrån nivåerna som man ser under en coronafri sommar. Men de lättade reserestriktionerna inrikes börjar nu märkas av – fler reser inrikes nu jämfört med i maj. Det är också fler som vågar sig ut i landet än under Kristi himmelfärds- respektive påskhelgen, då restriktioner gällde, visar Telias data.

– Totalt sett är det färre resor än under midsommar 2019. Det som sticker ut är resor i närområdet, till exempel till Nacka och Lysekil, säger Kristofer Ågren.

Fler till kusten

Telias data visar på en ökning av resor till Nacka från Stockholmskommuner som till exempel Danderyd, Sollentuna och Tyresö. Lysekil har fått en tillströmning av resenärer från kringliggande orter som Sotenäs, Trollhättan, Munkedal och Orust.

Den största ökningen i rörelsemönster mellan regioner ser man mellan Stockholms och Dalarnas län. Även från Västra Götalands län går resandet till Dalarna upp under midsommar. Gällande Skåne är det resor till Kalmar län som har ökat mest. Både Öland, som ligger i Kalmar län, och Dalarna är traditionella resmål för midsommarfirare.

Gotland lockar igen

Stockholmarnas resor till Gotland har nu börjat ta fart, där ser man en ökning på över 300 procent jämfört med för några veckor sedan. Men jämfört med midsommarhelgen 2019 är det 36 procent färre resor.

– Folk har börjat resa till Gotland igen men inte i samma utsträckning som tidigare, säger Kristofer Ågren.

Josefin Silverberg/TT

Artikeltaggar

BilCoronavirusetFordonMidsommarResorSverigeTrafik

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.