Hoppa till huvudinnehållet

Bommar igen hamnen för nattrafik

Publicerad:
Gatu- och parkchef Anders Westermark, Lake Town Cruisers Anette Persson, kommundirektör Eva Ulfenborg, kommunpolis Helén Benjaminsen, politiker Britt-Marie Sjöberg (C) och bostads-vd Erik Eriksson vid infarten till hamnen från Magasinsgatan som stängs av från och med i kväll för nattlig biltrafik.
Gatu- och parkchef Anders Westermark, Lake Town Cruisers Anette Persson, kommundirektör Eva Ulfenborg, kommunpolis Helén Benjaminsen, politiker Britt-Marie Sjöberg (C) och bostads-vd Erik Eriksson vid infarten till hamnen från Magasinsgatan som stängs av från och med i kväll för nattlig biltrafik. Foto: Lars-Ola Carlén

Nu tar kommunen krafttag för att komma till rätta med de nattliga oljuden från bilar i centrala Hjo. Från och med fredag kväll bommas bokstavligen hamnområdet igen för biltrafik. Från klockan 22.00 stoppas all fordonstrafik med hjälp av grindar och öppnar först klockan fem på morgonen.

– Problemet med trafiksituationen i centrala Hjo har eskalerat på sistone och nått en ohållbar nivå. Boende har svårt att både sova och leva i sina bostäder. Vi vill ha ett levande centrum, men kan inte acceptera att man åker omkring och spelar på en sådan volym att rutorna skallrar långt in på nätterna, säger kommundirektör Eva Ulfenborg.

Bommar igen

Kommunen tvingas nu ta till drastiska åtgärder för att komma till rätta med de högljudda bilekipagen.

– Tyvärr tvingas vi stänga av hela hamnområdet för all fordonstrafik nattetid. Det är egentligen inget vi vill, men just nu är det så att de som åker omkring och spelar hög musik förstör för alla andra som vill åka runt med sina fina bilar och njuta av härliga sommarkvällar i Hjo, fortsätter Eva Ulfenborg.

Från och med fredag kväll, 26 juni, kommer kommunen med hjälp av vaktbolag bokstavligen att bomma igen infarten till hamnen från Hamngatan.

– Det kommer att sättas upp grindar på Magasinsgatan för att hindra fordon från att köra ned till Strömparterren, som har blivit ett tillhåll för många långt fram på nätterna, säger gatu- och parkchefen Anders Westermark.

Avstängningen gäller alla dagar i veckan och pågår fram till klockan 05.00 på morgonen därpå.

– Vi utökare dessutom avstängningen för nattrafik i övriga delar av centrala stan att gälla redan från 22.00 istället för från 24.00 till 05.00, berättar Anders Westermark.

Sänk volymen!

Motorentusiasterna i Lake Town Cruisers beklagar situationen, men har förståelse för att det måste tas till nya metoder för att komma till bukt med problemet.

– Vi vill också vara ute och åka med våra jänkare. Vi älskar att cruisa i Hjo, men tyvärr förstörs möjligheten när det spelas för hög musik. Folk måste ju kunna sova på nätterna när de ska upp till jobbet dan efter, säger Anette Persson i Lake Town Cruisers och har en uppmaning till alla:

– Sänk volymen så att vi får fortsätta åka runt med våra bilar.

Hon uppmanar samtidigt kommunen att försöka prata med förarna och i vissa fall även deras föräldrar.

– Att prata med varandra är alltid bästa sättet. Att dra igång något på sociala medier triggar bara.

Eva Ulfenborg håller med om att en direktdialog är det bästa sättet.

– Därför planerar vi att bjuda in till en träff där vi diskuterar hur vi ska gå vidare för att få en situation där alla kan njuta av att bo och leva i Hjo.

Enligt kommunpolis Helén Benjaminsen är det varken själva bilåkandet eller höga farter som är problemet, utan att en del bilar åker runt och spelar alldeles för hög musik, så att det dunkar och stör.

Även Erik Eriksson, vd för bostadsbolaget Wennergrens, bekräftar att klagomålen har ökat på sistone från hyresgäster som får sin nattsömn störd och även upplever obehag att bo kvar.

– Vi har haft lägenheter i centrala Hjo i 30 år och 15 i år i hamnen, men har aldrig haft så många klagomål som nu. Det finns till och med en liten tendens till att hyresgäster vill flytta från den här delen av stan. Så även om det blir besvärligare för våra hyresgäster att ta sig in i garagen på Magasinsgatan och det kan påverka Hamnkrogens verksamhet måste vi ändå vara positiva till att testa detta, säger Erik Eriksson.

Artikeltaggar

Eva UlfenborgHjoMagasinsgatanMotorNyheterTrafik

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.