Hoppa till huvudinnehållet

Filmen om Per Brahe visas på Park

Publicerad:
Pontus Kråklind spelar konstnären John Bauer, som miste livet tillsammans med sin familj och övriga passagerare när Per Brahe gick till botten. Bilden är från filminspelningen i höstas i Hjo hamn där s/s Trafik fick agera Per Brahe och medlemmar i Trafiks vänner deltog som statister.
Pontus Kråklind spelar konstnären John Bauer, som miste livet tillsammans med sin familj och övriga passagerare när Per Brahe gick till botten. Bilden är från filminspelningen i höstas i Hjo hamn där s/s Trafik fick agera Per Brahe och medlemmar i Trafiks vänner deltog som statister. Foto: Lars-Ola Carlén

För drygt hundra år sedan sjönk ångfartyget Per Brahe utanför Hästholmen i vad som kallats århundradets värsta storm på Vättern. Vad som hände den ödesdigra natten när ångare gick till botten med samtliga passagerare berättas i filmen Ödesnatten på Vättern, som visas på Parkbiografen i Hjo i slutet av augusti.

Bakom spelfilmen står Hjobon Thom Britten-Austin, som fick idén när han satt på sitt kontor och blickade ut över Vättern. För trots att Per Brahe förliste bara sex år efter Titanic har det aldrig gjorts någon film om den. Inte förrän nu.

I oktober förra året spelades delar av filmen in i Hjo hamn och i Stadsparken. Vid inspelningen medverkade flera statister från s/s Trafiks vänner och själva ångfartyget agerade Per Brahe när det lastades i Gränna hamn den ödesdigra kvällen den 19 november 1918.

Bland passagerarna fanns den kände konstnären Johan Bauer, hustrun Ester och deras treårige son "Putte", på väg att flytta till Stockholm, som när de klev ombord inte visste att detta skulle komma bli deras sista resa.

Gick till botten

När fartyget lämnade hamnen i Gränna vid 23-tiden hade vinden nått stormstyrka och Per Brahe styrde mot Hästholmen. I lasten fanns bland annat stora partier symaskiner från Huskvarna, tunnor med småländsk sylt, säckar med potatis och annat tungt gods.

Från däck hördes kapten Theodor Boija mana på lastarna att få godset ombord och passagerarna tog farväl av nära och kära innan de steg ombord.
Från däck hördes kapten Theodor Boija mana på lastarna att få godset ombord och passagerarna tog farväl av nära och kära innan de steg ombord. Foto: Lars-Ola Carlén

Per Brahe nådde aldrig Hästholmen. Vid inloppet till hamnen fick ångaren den håra vinden i sidan och gick till botten med passagerare, besättning och last.

Ingen visste varför Per Brahe sjönk och teorierna var många inför sjöförhören, som hölls i Jönköping. Filmen bygger på vittnesmål från rättegången och ska enligt förhandstrailern avslöja sanningen om vad som hände den ödesdigra natten då så många människor fanns sin död i Vätterns iskalla vatten.

Filmen har förhandsvisats och redan vunnit både uppmärksamhet och utmärkelse.

– Filmen utsågs till bästa dokumentärfilm vid Sweden Film Awards och ska visas på fler filmfestivaler, berättar Thom Britten-Austin.

I slutet av augusti kommer filmen att visas på Parkbiografen i Hjo.

– Hjo Biografförening ordnar visningar med maximalt 50 personer åt gången och är intresset stort blir det flera visningar.

s/s Trafik agerade ångaren Per Brahe vid filminspelningen i Hjo hamn under ledning av Thom Britten-Austin. Trafik var även med vid bärgningen av båten fyra år efter förlisningen.
s/s Trafik agerade ångaren Per Brahe vid filminspelningen i Hjo hamn under ledning av Thom Britten-Austin. Trafik var även med vid bärgningen av båten fyra år efter förlisningen. Foto: Lars-Ola Carlén

Artikeltaggar

FilmHjoHjo BiografföreningNöje/KulturNyheterParkerVättern

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.