Hoppa till huvudinnehållet

Rosor och harmoni – innanför röda porten

Publicerad:
Innanför den röda porten på Sjögatan 17 har Suzanna och Peter Råberg skapat sin egen oas.
Innanför den röda porten på Sjögatan 17 har Suzanna och Peter Råberg skapat sin egen oas. Foto: Gunvor Andersson

Suzanna Råberg tar emot i porten till huset på Sjögatan 17, ett hus med gamla anor. Suzanna och maken Peter har bott där sedan 1989 och en tid hade Suzannas sitt hudvårdsföretag i nedervåningen och många Hjobor minns nog Löthmans keramikverkstad som fanns där innan dess.

Det är ett av husen i Hjo där förbipasserande inte har insyn i trädgården.

Sannas trädgård i Hjo
Sannas trädgård i Hjo Foto: Gunvor Andersson

Portgången innanför de röda dörrarna på det smala huset leder in i trädgården som känns överraskande ljus och rymlig.

Den är uppdelad i olika avdelningar. Där finns flera höga träd, en del små konstverk, ett litet växthus och längst ner på tomten finns en gäststuga.

– När vi flyttade in fanns här få växter, en fin pion och en ros finns ännu kvar och blommar vackert. Efter hand har vi skaffat en trädgård som passar oss. Här finns uteplats med kvällssol där vi trivs att sitta.

Runt den har vi växter som vi trivs med, berättar Suzanna då hon visar runt i trädgården.

Trädgården är långsmal i formen men har plats för flera olika ytor med sittplatser, rabatter och grönytor.
Trädgården är långsmal i formen men har plats för flera olika ytor med sittplatser, rabatter och grönytor. Foto: Gunvor Andersson

Njuter bland rosorna

– Mina favoriter är rosor, malvor, även akvileja och inte minst lavendel för den goda doften, säger Suzanna.

– Jorden här är lite mager så man får jobba en del för vissa växter ska trivas. En annan växt som jag gillar är silverarv, den är bra på att breda ut sig och fylla ut tomrum i landen där den ger ett fint och ljust intryck, förklarar Suzanna.

Att grannhusen ligger nära är inget som stör. Planken och husen som omger passar väl in i miljön. Det gör även den lilla gäststugan som finns längst ner på tomten.

Det rofyllt att sitta på trädäcket med grill, sittmöbler och växter som doftar gott.
Det rofyllt att sitta på trädäcket med grill, sittmöbler och växter som doftar gott. Foto: Gunvor Andersson

Gammalt och nytt

Träden som finns i trädgården ger karaktär och skugga på tomten, Inte minst den stora asken som lockar med ett litet insektshotell.

– Nu är jag ju pensionär och har längtat efter att få mer tid att ägna åt trädgården, berättar hon och visar senaste tillskottet, ett växthus.

– Tomaterna, som jag drivit upp av små kärnor, växer jättebra och här finns bland annat physalis, gurka och annat smått och gott. Jag trivs verkligen här i vår lilla trädgård, säger hon och tillägger

– När jag stänger porten om mig här försvinner all stress och alla tankar på corona och annat som oroar. Här känner jag bara harmoni.

"Senaste tillskottet i trädgården är växthuset där jag har tomater physalis och annat ätbart" berättar Suzanna.
"Senaste tillskottet i trädgården är växthuset där jag har tomater physalis och annat ätbart" berättar Suzanna. Foto: Gunvor Andersson

Artikeltaggar

HjoHus och hemMänskligtTrädgård

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.