Hoppa till huvudinnehållet

Lyckad MXSM-premiär efter lång väntan

Publicerad:
Tibro MK:s Fredrik Theorell har tagit steget upp från MX2 till MX1 där det blev en inledande sjundeplats när SM-premiären kördes i Uddevalla.
Tibro MK:s Fredrik Theorell har tagit steget upp från MX2 till MX1 där det blev en inledande sjundeplats när SM-premiären kördes i Uddevalla. Foto: Erica Augustsson/ARKIV

Efter många om och men kördes till slut motocrossens SM-premiär i Uddevalla.

– Det är grymt kul att vara tillbaka och tävla igen, säger Tibro MK-föraren Fredrik Theorell.

I våras stod motocrossen inför ett gediget SM-program med deltävlingar i Landskrona, Linköping, Ulricehamn, Västerås, Helsingborg, Kristianstad och Vimmerby. Sedan slog coronapandemin till.

Samtliga arrangörer drog sig ur, och så sent som i början av juli var det fortfarande osäkert om det skulle bli någon SM-tävling i år. Men i helgen föll grinden. BMK Uddevalla arrangerade premiären på ett publiktomt Glimminge motorstadion.

Långt uppehåll

Försäsongen har varit nästan oändligt lång och därför var det förstås många som gladdes åt att dra igång tävlandet igen.

– Uppehållet tog hårt på motivationen till att träna hårt på crossbanan. Därför var det grymt kul att vara tillbaka och tävla igen, säger Fredrik Theorell.

Tibro MK-föraren slutade sjua i MX1 efter heatplaceringarna sju och sex.

– Det gick över förväntan och jag är nöjd med min prestation. Men de första varven kände jag att jag inte hade aggressiviteten som jag brukar ha eftersom jag inte tävlat på länge, säger han.

Bakom Theorell var det flera andra TMK-förare som plockade poäng. Robert Friberg körde in som tia i första heatet innan han tvingades bryta det andra med tekniska problem. Niclas Gustavsson fick med sig fem poäng genom plats 16 i det andra heatet – en placering bakom Hjo MK:s Pontus Ståhl. I samma heat slutade Falköpings Edvin Hagman på plats 18.

Vassast i klassen var Vimmerbys Filip Bengtsson som fick kliva överst på prispallen efter dubbla heatsegrar. Notera att det var samme Bengtsson som vann en av dagarna i Skövde när endurons SM-premiär körde tidigare i sommar.

I MX2-klassen toppade Getinge MK:s Ken Bengtsson efter dubbla heatsegrar.

Ahlström femma

I damklassen MX-Women blev det dubbla topp tio-placeringar för Tibro MK i Uddevalla.

Matilda Ahlström slutade femma i klassen efter heatplaceringarna fem och fyra. Några steg bakom henne blev Hilda Sjöberg nia efter att ha kört in som åtta och nia i heaten. Vann klassen gjorde danskan Sara Andersen efter två enkla heatsegrar.

Enligt tävlingsprogrammet ska det köras ytterligare en SM-tävling i år. Det när Vissefjärda står som arrangör i mitten av september.

Artikeltaggar

Fredrik TheorellMotocrossMXSM

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.