Hoppa till huvudinnehållet

Mer tid att vistas i skog och mark

Publicerad:
Krister Annell hade det hektisk den gångna helgen. Avskedspredikan i Hjo kyrka, friluftsgudstjänst i Norra Fågelås kyrka och gudstjänst med kyrkkaffe utanför Södra Fågelås kyrka.
Krister Annell hade det hektisk den gångna helgen. Avskedspredikan i Hjo kyrka, friluftsgudstjänst i Norra Fågelås kyrka och gudstjänst med kyrkkaffe utanför Södra Fågelås kyrka. Foto: Gunvor Andersson

– Det blev en fin dag och ett fint minne, säger Krister Annell som nu avslutat sin prästtjänst i Hjo efter trettio år.

– Jag kommer att sakna mycket men det känns ändå som rätt tid att sluta, förklarar han. Det blir heller ingen flyttning från Hjo och jag kommer att vara delaktig i kyrkans aktiviteter. Det känns bra, tillägger han.

Det blev en hektisk söndag för Krister Annell med gudstjänster i tre av pastoratets kyrkor. Först mässa med avskedspredikan i Hjo kyrka. På eftermiddagen hölls utomhusgudstjänst i Södra Fågelås kyrka och därefter i Norra Fågelås kyrka. På alla tre ställena hade besökarna kaffekorgar med sig som dukades upp i församlingshemmens parker.

– Det kändes bra. Jag har tyckt om att få vara i alla kommunens kyrkor och gillat att predika, och då gärna tagit med något som folk tänker på efteråt, säger han. Vid jul, påsk och skolavslutningar har det varit något speciellt, särskilt i min huvudförsamling i Fågelås, tillägger han.

Gott betyg för Hjo

Krister berättar att han är född i Strängnäs och prästvigdes i Skara stift 1977. Att han hamnade i Hjo var inte bara en slump.

– Då jag flyttade hit kom jag från Bengtsfors. Där bodde Josef Bjaaland, en bror till Daniel Bjaaland som var präst i Hjo. Jag berättade för Josef att jag funderade på att söka en tjänst i Hjo, och han sa "Hjo är något av det bästa som finns i Skara stift". Det avgjorde saken och vi blev Hjobor och flyttade in i prästgården i Fågelås. Där har familjen trivts i alla år, förklarar Krister.

– Vi har sparat Hjotidningen med artikeln från 1990 när vi välkomnades hit till Hjo, visar Krister.
– Vi har sparat Hjotidningen med artikeln från 1990 när vi välkomnades hit till Hjo, visar Krister. Foto: Gunvor Andersson

– När jag välkomnades hit till Hjo 1990 sa kyrkoherde Lars Åkesson i sitt välkomsttal "Hjo är en rastplats där vi hoppas ni stannar länge".

Det blev trettio år och jag är glad att Lars också deltog vid söndagens avskedspredikan, säger Krister.

Men nu ska han och hustrun Elizabeth lämna prästgården, båda barnen är redan utflugna.

– Det finns andra planer för gården men vi bli kvar i Hjo. Det känns som rätt tid att sluta nu, hösten är en fin tid och jag gillar att vara ute i naturen. Jag kommer också att vara kvar i bland annat Alphagruppen, en av kyrkans verksamheter, säger han.

Artikeltaggar

Etik och religionHjoHjo kyrkaNyheter

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.