Hoppa till huvudinnehållet

Bion visar film om båtolyckan

Publicerad:
För ett år sedan var Hjo hamn inspelningsplats. Filmen visas på lördag.
För ett år sedan var Hjo hamn inspelningsplats. Filmen visas på lördag. Foto: Lars-Ola Carlén

Till helgen visar Bio Casablanca den lokalproducerade filmen om S/S Per Brahes förlisning för hundra år sedan.

Filmen har gått flera gånger i Hjo för fulla hus och på andra platser runt Vättern. Nu visas filmen för första gången i Karlsborg.

Det är en dramatiserad dokumentär regisserad av Thom Britten-Austin. Hjos stolthet S/S Trafik har i filmen fått föreställa S/S Per Brahe som förliste utanför Hästholmen 1918. Samtliga ombord omkom, däribland jönköpingskonstnären John Bauer med familj. Vad som orsakade olyckan utreds – manusförfattaren Ingrid Kampås utgick från sjöförhörsprotokollet när hon skrev filmen.

Regissören på plats

På lördag visas filmen två gånger. Vid kvällsföreställningen kommer regissören själv att introducera filmen.

Filmen kommer dessutom att visas den 19 november, på dagen 102 år efter att Per Brahe förliste.

Biografstyrelsen tror att visningarna av Ödesnatten på Vättern kommer att dra folk. Filmer med lokal förankring går alltid bra.

Bion har sedan återuppstarten haft en långsam publiktillströmning. Styrelsen framhåller att biografen är coronaanpassad med plats för 50 personer i salongen väl utspridda.

Sänkta barnbiljetter

Bio Casablanca kommer att få ett ekonomiskt bidrag från kommunen. Med detta tillskott planeras en rejäl prissänkning på barn/ungdoms-biljetter fram till årsskiftet, lägligt nog inför höst- och jullovens visningar.

– Det är kul att kommunen engagerar sig som de gör, så att vi kan få ner priset för barnen, säger styrelsens ordförande Stefan Arenblad.

Ett höstprogram är framtaget fram till början av december, med reservation för ändring.

Saga Kontrast, som är Casablancas medlemsbio, visar tre filmer i höst –samtliga hade premiär förra året och är franskspråkiga. Den 15 oktober visas Terapi i Tunisien och den 12 november Fahim, den lilla schackprinsen, med Gerard Depardiu i huvudrollen. Den 2 december går Jorden vi ärvde, om en lantbrukares kamp för överlevnad.

Eftersom Metropolitanoperan har ställt in sina föreställningar blir det inget program med live-sändningar. För operaintresserade erbjuder bion dock Figaros bröllop, som inte visats på bion tidigare.

Artikeltaggar

FilmKarlsborg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.