Varken marknad eller dopp

Publicerad:
Astrid Lindgren var temat för årets Juldopp, som nu får skjutas upp ett år på grund av coronan. Foto: Siewert Anderson

Det blir varken julmarknad eller juldopp i år. Coronarestriktionerna sätter stopp för större folksamlingar och polisen ger därför inget tillstånd. Istället hoppas handlarna kunna ordna torghandel och ha extraöppet i butikerna inför julen.

– Jättesynd att vi inte kan genomföra den traditionella Julmarknaden, men vi kan inte riskera Hjobornas eller besökarnas hälsa. Vi får hålla i och hålla ut, säger näringslivschef Kristina Mustajärvi.

I veckan fick kommunen beskedet att det inte ges något polistillstånd för den planerade Julmarknaden med Juldopp helgen innan första advent.

– Polisen ger inte tillstånd för arrangemang som väntas samla fler än 50 personer och därför är årets julmarknad inställd. Istället siktar vi på julmarknaden 2021.

Torghandel istället

Hjo handel, som är en av arrangörerna, har också nåtts av beskedet och får nu tänka nytt inför den stundande julhandeln.

Många stod på rad för att få träffa tomten och lämna över sin önskelista i samband Julmarknaden på Stora torget förra året. I år får tomten ta emot önskelistorna på annat sätt.
Många stod på rad för att få träffa tomten och lämna över sin önskelista i samband Julmarknaden på Stora torget förra året. I år får tomten ta emot önskelistorna på annat sätt. Foto: Marita Sjöquist

Hjo handel kommer att diskutera med sina medlemmar och återkommer inom kort med mer information. Torghandeln kommer att fortsätta och det blir även extraöppet i butikerna, men Julmarknaden är inställd, konstaterar Kristina Mustajärvi.

Juldoppet nästa år

Även det årliga Juldoppet i Vättern, som i år skulle ha haft Astrid Lindgrentema med aktiviteter runt om i stan, får ställas in. Juldoppet brukar vara den riktiga publikdragaren under julmarknadsdagen med flera hundra åskådare vid sandstranden och badhytterna på Guldkroksbadet.

– Nu hoppas vi istället att kunna genomföra Juldoppet med samma Lindgrentema som var tänkt i år nästa år. Vi återkommer med mer information om det i maj månad 2021, upplyser initiativtagaren och arrangören Pierre Rydén.

Artikeltaggar

GuldkroksbadetHjoJuldoppetKristina MustajärviNyheterVättern

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare