Försiktig nyöppning av vård och omsorg

Publicerad:

Charlotte Karlsson, tidigare ordförande för Kommunal, har utsetts till ny enhetschef inom personlig assistans.

Som tidigare meddelats fortsätter vård- och omsorg att stegvis öppna upp verksamheter efter nedstängningen med anledning av Coronapandemin. Strategin är att "stor försiktighet och anpassning" ska tillämpas.

På Rödingen startar uthyrning av lokaler från och med måndag och det planeras vidare med att öppna matservering och möjligheter till fika.

Däremot dröjer det med att öppna den planerade dagverksamheten Sjökanten på Sjöryd, som tidigare höll till på Smedjan i Vallgården.

– Vi har tolv personer som är inskrivna och vi håller på att intervjua alla i gruppen. Hittills är vi klara med åtta intervjuer, berättar Ewa F Thorstenson (M) och verksamhetschef Annika Törner efter onsdagens utskottssammanträde.

– Vi har ingen färdig tidsplan för öppnandet av Sjökanten. I stället satsar vi nu på att ge aktiviteter hemma hos varje deltagare. De inskrivna tillhör en mycket skör grupp, som vi måste gå försiktigt fram med. Vi får ta små, små steg i taget.

Fortfarande är det lugnt på covid-19-fronten inom vård och omsorg. Inget smittfall har rapporterats ännu, men försiktighetsåtgärderna ligger kvar.

– Inom hemtjänsten och på särskilt boende har vi fortsatt full skyddsutrustning med bland annat användande av visir vid kroppsnära arbete. Vi har också sett till så att vi har välfyllda lager med rätt skydd för att klara av en längre period, berättar Annika Törner.

Flera kommuner i landet, bland annat i Blekinge och grannkommunen Skövde, har drabbats av driftsstörningar i sina system med trygghetslarm. I Hjo finns inte några sådana problem. Hjo kommun har inte samma leverantör av den tjänsten.

Charlotte Karlsson har fått en ny befattning som enhetschef inom personlig assistent. Hon har arbetat hela sitt yrkesliv inom vård och omsorg och tidigare bland annat varit facklig förtroendevald som ordförande för Kommunal.

Projektet Heltid som norm har startat på förvaltningen och här har vård och omsorg tagit extern hjälp i inledningsfasen. Utbildning har inletts av chefer och anställda på stödfunktioner. Nästa år ska man kunna se skarpa resultat av projektet.

Artikeltaggar

Ewa F ThorstensonHjoKommunalNyheterSjörydVallgården

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare