Hoppa till huvudinnehållet

Avvisar nya ansökan

Publicerad:
Lars-Ola Carlén
larsola.carlen@hjotidning.se
Eolus Vind får nobben av Länsstyrelsen på sin nya ansökan om tillstånd att sätta upp tio vindkraftverk på Hökensås sluttning i Fågelås. Först ska det överklagade beslutet om ändringstillstånd behandlas.
Eolus Vind får nobben av Länsstyrelsen på sin nya ansökan om tillstånd att sätta upp tio vindkraftverk på Hökensås sluttning i Fågelås. Först ska det överklagade beslutet om ändringstillstånd behandlas. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Länsstyrelsen avvisar Eolus Vinds nya ansökan om att få sätta upp tio vindkraftverk i Fågelås. Motivet är att överklagandet av den förra ansökan ännu inte har prövats.

Det har varit minst sagt många turer kring den planerade vindkraftsparken på Hökensås sluttning i Fågelås. Till en början var tanken att sätta upp 16 vindkraftverk med en maxhöjd på 150 meter. Detta bantades sedan till tio verk, men med maxhöjden 250 meter och Eolus Vind lämnade därför in en ändringsansökan av tillståndet. I april lämnade Länsstyrelsen klartecken till att sätta upp sju vindkraftverk med en totalhöjd av 250 meter.

Beslutet överklagades dock av såväl privatpersoner som ideella föreningar som företaget självt.

Kommunen sa ja

Elous Vind lämnade in en ny ansökan om ett nytt tillstånd till vindkraftparken i Fågelås för att få till tio vindkraftverk. Hjo kommun gav klartecken till etableringen så sent som i september, men nu säger Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation stopp.

Delegationen avvisar den nya ansökan med motiveringen att överklagandet av den förra ansökan ännu inte har prövats. Enligt Länsstyrelsen skiljer sig inte de båda ansökningarna och för att undvika parallella processer med risk för motstridiga avgörande avvisas nu den nya ansökan.

I ett yttrande till Länsstyrelsen vill Eolus Vind att ansökan i första hand ska prövas, i andra hand att handläggning påbörjas för att kunna fatta beslut när överklagandeprocessen är klar, samt i tredje hand att ansökan om tillstånd ska betraktas som vilande tills dess att överklagandeprocessen är klar och påbörjas så snart beslut är fattat.

Miljödelegationens beslut går att överklaga till Mark- och miljödomstolen i Vänersborg senast den 12 november.

Artikeltaggar

Hjo kommunNyheter

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.