Hoppa till huvudinnehållet

Gratis säsongsvaccin för 65 +

Publicerad:
Glenn Svensson
glenn.svensson@hjotidning.se
Närhälsans vårdcentralchef, Magnus Rosén, visar ingången till lokalen, bakom vårdcentralen, där man ska utföra vaccination mot årets säsongsinfluensa.
Foto: Glenn Svensson

På tisdag i nästa vecka, 3 november, startar vårdcentralerna vaccinering mot säsongens influensa. Den allmänna uppmaningen är att om man är 65 år eller äldre, samt om man tillhör en riskgrupp, så bör man vaccinera sig.

– I första hand bör de äldre och de som tillhör en riskgrupp skydda sig. Men vaccineringen vänder sig till hela allmänheten, berättar Magnus Rosén, vårdcentralchef i Hjo.

Närhälsan påpekar att vaccination mot influensa är viktigt även när det är pandemi. Man har riggat sina lokaler för att smittsäkra mot corona så långt det går.

– I Hjo säkrar vi upp genom att utföra influensavaccinationerna i en närliggande lokal med separat in- och utgång, så att besökarna inte ska möta andra som är på vårdcentralen för exempelvis covid-19-test. Man går runt huset och det ska finnas vägvisare/guider.

– Lokalen ligger på baksidan av vårdcentralen och det ska finnas tydlig vägvisning när man anländer, säger Magnus Rosén.

I år är vaccinationen gratis för 65+ och de i riskgrupper. För övriga är kostnaden 230 kronor. Tid bokas i första hand på hemsidan 1177.se. De som har svårt med digitalbokning kan vända sig till sin vårdcentral och få hjälp via telefon.

Efter vaccinationen kan man bli öm och svullen runt vaccinations­stället på armen. En del får lite feber, men besvären går över inom några dagar.

Det här året väntas säsongsinfluensan att bli kraftigare än förra årets. Man blir lätt smittad genom att någon i närheten nyser, hostar eller vid nära kontakt. Vanliga symptom är hosta, hög feber och värk i huvud, muskler och leder. Ofta är man sjuk i en vecka, men kan känna trötthet ytterligare en tid.

Som vanligt ombesörjer vård och omsorg i Hjo kommun vaccination för sina brukare inom särskilt boende och de som har hjälp av hemtjänst. Man försöker också i så stor utsträckning som möjligt få sin egen personal att vaccinera sig.

Artikeltaggar

HjoNyheterNärhälsan

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.