Stor ökning av sjukhusfall i Skaraborg

Vård & omsorg | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Under tisdagen vårdas 20 patienter på Skaraborgs sjukhus med positiv covid-19.
Foto: Helene Magnusson
På bara ett dygn har sju ytterligare patienter med positiv covid-19 lagts in på Skaraborgs sjukhus. Totalt vårdas nu 20 personer i Skövde, varav 4 får intensivvård.
Antalet smittade i regionen har fördubblats på bara en vecka.

Antalet covid-19-patienter ökar i snabbt takt på Skaraborgs sjukhus. Från 13 på måndagen till 20 i dag, tisdag. Det är den högsta siffran sedan i början av juli. Fyra patienter vårdas på intensivvårdsavdelning vilket är två fler än i måndags.

Smittspridningen och behovet av sjukhusvård ökar stort i hela Västra Götaland. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg och hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström vädjar tillsammans till allmänheten i ett pressmeddelande:

– Vi måste nu alla minska smittan så att inte ännu fler insjuknar! Följ de nya råden och undvik möten, samlingar och köpcentrum.

För fjärde veckan i rad ökar antalet covid-smittade i Västra Götaland. Under vecka 44 upptäcktes 2984 nya fall, vilket är mer än en fördubbling jämfört med veckan dessförinnan. – Vi har aldrig tidigare haft så skarpa råd som de som gäller nu. Vi måste tillsammans följa råden. Alla i samhället drar nytta av att samhällsspridningen minskar, och den måste göra det nu, säger Thomas Wahlberg.

Fler på sjukhus

Antalet personer i Västra Götaland som blir så sjuka i covid-19 att de behöver sjukhusvård ökar också. Nu vårdas 119 personer för covid-19 varav 14 får intensivvård.

Mot bakgrund av den snabba ökningen av antalet inneliggande har Ann Söderström i dag beslutat att Västra Götalandsregionen går upp i regional stab för att samordna och stödja regionens verksamheter.

– Vi går nu in i ett läge där alltfler behöver sjukhusvård. För många medarbetare på såväl sjukhus som vårdcentraler är det ansträngt och vi behöver samla Västra Götalandsregionens resurser mer effektivt för att stödja förvaltningarna, säger hon.

– Det är en bekymmersam situation med den snabba ökningen och vi behöver nu börja ställa in planerad vård för att frigöra vårdplatser. Vi har bra tillgång till skyddsmateriel, läkemedel och annan utrustning, fortsätter Ann Söderström.

På tisdagsförmiddagen vårdas totalt 119 patienter med positiv covid-19 på regionens sjukhus. Det är en ökning med 23 personer. 14 får intensivvård vilket är 5 fler än under måndagen.

Så här ser fördelningen av covid-19-patienter ut på regionens sjukhus under tisdagen:

Skaraborgs sjukhus: 20 personer varav 4 på IVA

NU-sjukvården: 7 personer varav 1 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset: 66 personer varav 6 på IVA

Sjukhusen i Väster: 4 personer varav 2 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus: 22 personer varav 1 på IVA

Under vecka 4 har antalet smittade i Västra Götaland fördubblats.
Foto: VGR
Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.