Smittan ökar - men takten minskar

Vård & omsorg | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Covid-19 fortsätter öka i Västra Götaland. Däremot har ökningstakten bromsats in något.
Foto: Laurent Gillieron
Antalet bekräftade fall av covid-19 ökar. Under vecka 45 konstaterades 4069 nya fall i Västra Götaland och det är 1087 fler än vecka 44.
Däremot är ökningstakten bromsad.

– Förändrat beteende är vår största chans att hejda smittan. Vi måste ta vårt ansvar. Det är nu var och en av oss har möjlighet att göra skillnad, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Smittspridningen i Västra Götaland är mycket stor och någon avmattning syns inte än, enligt regionen.

I pressmeddelandet sägs det dock inget om att smittan inte ökar i samma takt som tidigare. Under vecka 44 hade antalet fall mer än dubblerats, medan vecka 45 visar en ökning på ungefär 36 procent.

Under vecka 45 konstaterades 4069 nya fall i Västra Götaland och det är 1087 fler än vecka 44.

Vid en senare telefonintervju med Thomas Wahlberg säger han att det är för tidigt att dra några stora slutsatser av inbromsningen av antalet fall.

– Vi hoppas att smittspridningstakten börjar minska, men vi vet ju inte om alla som varit sjuka har provtagit sig.

Däremot så var kapaciteten på provtagningarna och laboratorierna inte neddragna under 45. Det var först under vecka 46 som provkapaciteten drogs ned med 25 procent eftersom laboratorierna inte hinner med.

Exakt hur många som testades i förra veckan är inte en siffra som har publicerats ännu, men är något som regionen kommer att uppdatera så småningom.

Ökningstakten har bromsats in något mellan vecka 44 och vecka 45.
Foto: Västra Götalandsregionen

Thomas Wahlberg vädjar om att följa de skärpta lokala råden.

– Det krävs nu att alla måste avstå kontakter som inte är nödvändiga. Stanna hemma så långt möjligt, undvik möten och besök på köpcentrum. Smittan ökar, antalet svårt sjuka ökar och allt fler behöver sjukvård. För att minska smittan måste vi alla följa de skärpta allmänna råden.

Under den senaste sjudagarsperioden har antalet intensivvårdade fördubblats, från 14 den 3 november till 28 den 10 november.

– Det är en oroande ökning, men det är förväntat att antalet inneliggande ökar när smittspridningen ökar. Därför är det så viktigt att alla följer de skärpta råden. Kan vi minska spridningen i samhället i stort så värnar vi de som kan bli riktigt sjuka i covid-19. Gör allt du kan för att hjälpa till, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.