Hoppa till huvudinnehållet

Färre bidrag ska gälla även för aktiva pensionärer

Publicerad:
Fritidsutvecklare Mattias Persson och chefen för kultur/turism/fritid Christer Svensson berättar om det nya regelverket kring föreningsbidrag som ska bli enklare när 14 blir tre.
Fritidsutvecklare Mattias Persson och chefen för kultur/turism/fritid Christer Svensson berättar om det nya regelverket kring föreningsbidrag som ska bli enklare när 14 blir tre. Foto: Lars-Ola Carlén

Nu ska även de aktiva pensionärerna i Hjo kunna söka och få kommunalt föreningsbidrag. Det är en av nyheterna när kommunen ser över, moderniserar och förenklar reglerna när dagens 14 olika föreningsbidrag ska bli tre. Den totala bidragssumman på runt 1,7 miljoner kronor förblir den samma.

Det har nu gått tio år sedan kommunen senast såg över sina föreningsbidrag och det visar sig vara ett ganska spretigt, ja till och med luddigt regelverk, med 14 olika bidrag, som behandlas av tre olika instanser i kommunen.

– Nu renodlar vi föreningsbidragen och lägger allt i en pott under kultur/turism/fritid, berättar Christer Svensson, chef för kultur/turism/fritid, och fritidsutvecklare Mattias Persson.

Det är framförallt Mattias Persson, som i samråd med föreningslivet, har tagit fram de nya riktlinjerna och regelverket kring föreningsbidragen.

– Det handlar om ett modernt och framförallt enklare regelverk för både de sökande och oss att administrera, säger Mattias Persson.

Tanken är att alla föreningar, oavsett om de ägnar sig åt idrott, kultur, poltik, religion, studier eller tillvaratar olika gruppers intressen ska få möjlighet att söka och ta del av kommunens olika bidrag när 14 blir 3.

Även för seniorer

Aktivitetsbidraget kan sökas av alla föreningar och gäller för deltagare i åldrarna 5–20 år, precis som tidigare i det lokala aktivitetsstödet, men också för plus 65 år, samt funktionsnedsatta oavsett ålder.

Det nya aktivitetsbidraget gäller även för aktiva seniorer.
Det nya aktivitetsbidraget gäller även för aktiva seniorer. Foto: Hasse Holmberg / TT

– Hjo är en av de första kommunerna att införa aktivitetsbidrag även för + 65. Ett sätt att uppmuntra alla att vara aktiva hela livet och det är också ett av syftena med de nya bidragen; att bidra till förbättrad folkhälsa, säger Mattias Persson.

– Det innebär att föreningen inte behöver vara ansluten till Riksidrottsförbundet för att få bidrag och att man kan få bidrag för exempelvis stavgång, körsång och liknande, flikar Christer Svensson in.

Anläggningsbidraget

Anläggningsbidraget, till de föreningar som äger eller hyr lokaler eller anläggningar, förblir oförändrat.

– Bidraget fungerar bra och vi har där inte sett någon anledning att ändra regelverket, säger Mattias Persson.

Det tredje bidraget är ett nytt utvecklings- och investeringsbidrag.

– Det är ett bidrag för föreningar som behöver köpa in, byta ut eller renovera. Tidigare har man fått invänta besked om bidrag beviljas. Framöver ska man kunna visa upp en offert och få besked direkt. Enklare för all parter, konstaterar Christer och Mattias.

Dialog med föreningar

De nya bidraget bygger till stor del på en utökad dialog mellan kommunen och föreningarna.

– Genom dialog kan vi hjälpa och tipsa föreningarna även om andra möjligheter att söka och få bidrag. Det gäller att se till helheten och genom dialoger se till att pengarna hamnar där de ger mest nytta, resonerar de.

Som ett exempel nämner de om en förening har höga elkostnader att de kan få hjälp och tips om energibesparande investeringar.

– Genom att göra investeringar i energismarta lösningar kan man minska kostnaden och istället få pengar över till aktiviteter, samtidigt som man spar energi och på vår miljö.

Den samlade potten av kommunala föreningsbidrag är idag runt 1,7 miljoner kronor. Den summan är inte förslagen att höjas, utan pengarna ska istället fördelas så att de ger mest nytta.

Finns det vinnare och förlorare?

– Förhoppningsvis ska alla bli vinnare. Vi talar om skattemedel och det är alltid viktigt att de används på ett rätt och riktigt sätt. Men samtidigt ska föreningarna ha en trygghet, resonerar Christer Svensson.

Kommunfullmäktige väntas få upp förslaget till beslut vid sitt decembersammanträde och sedan ska de nya bidragsreglerna börja gälla från årsskiftet.

Artikeltaggar

Christer SvenssonHjoKommunfullmäktigeMattias PerssonNyheterRiksidrottsförbundet

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.