Fortsatt stor smittspridning i Västra Götaland

Vård & omsorg | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Totalt 4 588 bekräftade fall rapporterades in i Västra Götalandsregionen förra veckan.
Foto: Johan Nilsson/TT
Smittspridningen av covid-19 i Västra Götaland är fortsatt stor. Förra veckan konstaterades 4 588 nya fall, en ökning med nästan 400 fall jämfört med veckan före. Men antalet tester har också utökats.

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Västra Götaland fortsätter att öka. Under vecka 47 konstaterades 4 588 nya fall. Det är fler än någon annan enskild vecka under pandemin och sjunde veckan i rad som antalet bekräftade fall ökar jämfört med föregående vecka.

Men testningen är också större. Under förra veckan utfördes minst 43 000 prover att jämföra med veckan före då 41 275 tester gjordes. Andelen smittade av antalet testade ligger fortsatt ganska konstant på 10-11 procent.

"Fel riktning"

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg menar att utvecklingen fortsätter att gå i fel riktning.

– Vi står inför en utmaning som kan bli lika svår som under våren. Det krävs att ännu fler avstår från att utsätta sig själv och andra för smitta innan smittspridningen kan börja minska, säger han i ett pressmeddelande under tisdagen.

Thomas Wahlberg vädjar till invånarna att se sin egen roll i att stoppa smittan.

– Vi har skärpta råd i Västra Götaland och jag kan inte nog understryka hur viktigt det är att vi alla sluter upp bakom dem. Det är bara tillsammans som vi kan vända utvecklingen. Alla har ett ansvar och jag vill säga till alla där ute – dina val gör skillnad, säger Thomas Wahlberg

Belastning på sjukvården

Belastningen på sjukvården är fortsatt stor.

– Det är ett pressat läge men samtidigt står vi på många sätt bättre rustade nu. Sjukvården har lärt sig mycket om covid-19 jämfört med i våras. Vårdtiderna är kortare och det är inte lika stor andel av de insjuknade som behöver intensivvård, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

Regionen har nu tecknat avtal med en extern, global laboratoriekoncern vilket innebär att regionens kapacitet för PCR-tester utökas med ytterligare cirka 20 000 prover i veckan. Inom några dagar räknar man med att kunna häva nuvarande begränsning av PCR-provtagning.

– Både vårdcentraler och laboratorier har gjort ett jättejobb med att skala upp provtagningen men under hösten har efterfrågan ökat så snabbt att vi slagit i taket. Med det nya samarbetet säkrar vi provtagningen på kort och lång sikt, säger Ann Söderström.

Västra Götalandsregionen planerar inom några veckor att komplettera PCR-testningen med antigentester, ofta kallade snabbtester, som inom en kvart visar om man har en pågående infektion.

Redo för vaccinering

Parallellt med omfattande provtagning och smittspårning pågår förberedelser för en kommande vaccinering mot covid-19. I Västra Götalandsregionen har arbetet pågått sedan i september.

– Vi bygger upp en robust organisation för att starta vaccination av riskgrupper och vård- och omsorgspersonal i första hand. Vi har en plan och ska stå redo när det finns vaccin tillgängligt, säger Ann Söderström.

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.