Hoppa till huvudinnehållet

Dömde tre sporter på elitnivå

Publicerad:
Stig Ljung har dömt tre sporter på elitnivå och alla matcher finns väl dokumenterade.
Stig Ljung har dömt tre sporter på elitnivå och alla matcher finns väl dokumenterade.

Säg namnet Stig Ljung och alla Hjobor vet direkt vem man menar: han som under så många år delade ut brev och tidningar, ja massa räkningar också givetvis. Men har en annan imponerande sida också: nämligen domaren Stig Ljung som under sin långa karriär dömde både fotboll, bandy och ishockey. Allt från gärdsgårdsserier till elitnivå, åtminstone under en period. Från norr till söder - Stig var verksam överallt.

Hockey på elitnivå fick han sluta med då en person inte fick ha tre sporter samtidigt och då valde Stig bort hockeyn. Han hade då dömt lag från både Tjeckien och Sovjet.

– Inget roligt val, men jag var ju tvungen. Det har blivit några blåsningar i pipan och mil i bilen under dessa år, säger den nu 82-årige Stig Ljung.

Rivalmöte

Det hela började med fotboll som 21-åring, 1959 den 3 maj, mellan rivalerna Vreten och Korsberga. Det inledande året var ett så kallat aspirantår och det blev totalt tretton matcher att skipa rättvisa i och det måste ju gått bra med tanke på fortsättningen. Två andra verkliga prestigemöten det året var Ransberg–Mölltorp och Mullsjö–Furusjö. Kan tänka mig att det gick ganska tufft till i såna matcher.

Totalt har Stig Ljung skipat rättvisa i 3 000 matcher.
Totalt har Stig Ljung skipat rättvisa i 3 000 matcher. Foto: Marita Sjöquist

Men Stig hade säkert full koll redan på den tiden. Just hans bestämdhet var kännetecknande i domarrollen. Hade han blåst för något så var det ingen anledning att protestera, den som vågade lämnade i regel planen slokörad. Undertecknad bevakade flera matcher med Ljung som domare där han sa till en lite grinig spelare att hålla klaffen annars får du rött kort för protest…

– Man måste visa vem som bestämmer, betonar han.

Fotboll och hockey

Undan för undan blev uppdragen större och fler. Efter att ha vandrat genom seriesystemet var det den 9 april 1978 – då var det 20-årsjubileum som domare – dags för debut i ettan då han gick på linjen i seriepremiären mellan Djurgården och Örebro. Några veckor senare var det dags för mötet Halmstads BK-IFK Göteborg. Det blev totalt 13 linjeuppdrag det året och fyra matcher som huvuddomare i tvåan.

Säsongen 1963-64 var det dags att ikläda sig den svart-vit-randiga hockeydomartröjan. Första uppdraget var en match i junior-DM mellan IFK Hjo och IFK Tidaholm. Kort därpå var det seniormatch i fyran mellan ärkerivalerna Mariestads CK och Töreboda IK.

Han dömde även lag som Västerås SK, Grums, Skövde IK, Tibro IK, Viking, Munkfors för att bara nämna några. Han dömde även en vänskapsmatch mellan Mariestad och HC Davos från Schweiz.

Hockeymålvakt

Men inte nog med att döma, han var hockeymålvakt dessutom. Dock inte helt utan problem. Stig stod då i Hjos mål, men värvades av Tibro vilket inte Hjo-ledningen gillade utan stoppade övergången i ett år...

– Det blev karantän för min del. Vaktade sen kassen mot lag som Frölunda och Färjestad. Det var inga lätta uppdrag, minns Stig.

Säsongen 1963-64 kom även bandy in på programmet. Först ut var division 5-premiären mellan Grevbäck och Värsås. Det blev sedermera uppdrag i de högsta serierna med lag som Västerås SK, Katrineholm, Villa, Selånger, Sirius och många andra storheter.

Tre elitdomare från bygden: Erik Fredriksson, Tidaholm, Stig Ljung, Hjo, och Ingemar Johansson, Korsberga och Skövde.
Tre elitdomare från bygden: Erik Fredriksson, Tidaholm, Stig Ljung, Hjo, och Ingemar Johansson, Korsberga och Skövde. Foto: HT-arkiv

Det hör till ovanligheterna att en person dömer på elitnivå i olika sporter - Stig Ljung är en av dem. Han har också fått flera utmärkelser från förbund liksom jubileumstallrikar, klubbnålar och annat från flera klubbar.

Norsk bandymatch

På frågan om vilken sport som varit roligast att döma tvekar han inte:

– På elitnivå är det bandy. Och en riktig höjdare var när jag fick döma en match i den norska högstaligan.

Totalt har Stig dömt runt 3 000 matcher. Och han kan se tillbaka på alla, de finns nämligen dokumenterade i små anteckningsblock. År, datum, lag och vilken typ av match det var. Han var alltså noga även vid sidan av plan.

Stig Ljung har utbildat många undomsfotbollsdomare i HjoTiBorg.
Stig Ljung har utbildat många undomsfotbollsdomare i HjoTiBorg. Foto: Lars-Ola Carlén

Artikeltaggar

BandyFotbollHjoIshockeySport

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.