Hoppa till huvudinnehållet

Västra Götaland förbereder för vaccin i januari

Publicerad:
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, och  Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, gav några ljusglimtar om stabilserad smittkurva och kommande vaccin.
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, och Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, gav några ljusglimtar om stabilserad smittkurva och kommande vaccin. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ett vaccin mot covid-19 kan vara tillgängligt i Sverige i januari. Det är i alla fall vad Västra Götalandsregionen planerar för. Först ut blir då riskgrupper och vård- och omsorgspersonal, cirka 400 000 personer.

Skaraborg har varit hårt drabbat i höst av covid-19, både vad gäller smitta och sjukhusinläggningar. Därför ser nog många fram emot en vaccinering.

En liten ljusglimt skönjs också i smittläget som regionen rapporterade om under en presskonferens på onsdagen.

– Det är för tidigt att säga att toppen är nådd, men vi ser en utplaning och inte den snabba ökningstakten som tidigare, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Förra veckans siffror för hela regionen visar en minskning med 220 fall jämfört med veckan före. Men under vecka 48 redovisas ändå 4 364 nya fall. Hur det ser ut i Skaraborg publiceras inte förrän på torsdagen.

Smittspridningen har varit stor i Skaraborg vilket också visar sig på antalet inlagda med covid-19 på Skaraborgs sjukhus. Toppnivån på 57 inlagda covidpatienter noterades i tisdags och allt fler patienter får intensivvård.

– Skaraborgs sjukhus och Norra Älvsborgs sjukhus har en kraftig ökning av antalet patienter medan till exempel Sahlgrenska har planat ut. Men vi kommer att hjälpas åt i regionen och vid behov kan vi flytta patienter mellan sjukhusen, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Tendensen i regionen är att färre covidpatienter skrivs in per dag, men fortfarande skrivs fler in än ut.

Ann Söderström rapporterar att de förbereder stort inför kommande vaccinering mot covid-19.

– Det finns ännu inga godkända vacciner, men allt talar för att vi har tillgång till vaccin i januari.

Då är det i första hand riskgrupper och vård- och omsorgspersonal som kommer att få del av vaccinet. Det rör sig om cirka 400 000 personer i Västra Götaland.

Och vaccinering kommer att utföras på sjukhus, vårdcentraler och i kommunerna och via äldreboenden.

– När vi får tillgång till vaccin för allmänheten så kommer vi att ha en bredare vaccintillgång och kommer att öppna upp fler ställen där man kan vaccinera sig. Vi gör allt vi kan för att kunna vaccinera med olika sorters vaccin eftersom vi tror att vi kommer att ha tillgång till flera olika sorter, berättar Ann Söderström.

Artikeltaggar

Ann SöderströmCoronavirusetSkaraborgSkaraborgs sjukhusThomas WahlbergVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.